• DOLAR 32.558
  • EURO 34.919
  • ALTIN 2435.41
  • ...
Nefes düzenleyici giysi ürettiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’ndeki araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni bir kumaş türü, ne kadar gerildiğini veya sıkıştırıldığını algılayarak, geri bildirim sağlayan giysilere dönüşüyor. Tasarlanan kumaş çok katmanlı liflerden oluşuyor. Merkezde etkinleştirilebilen bir akışkan kanal içeriyor. Bu sistem, sıkıştırılmış hava ile ortamı basınçlandırarak, liflerin geometrisini kontrol ediyor ve lifin yapay bir kas gibi hareket etmesini sağlıyor.

Lifler ayrıca esneme derecesini algılayabilen ve ölçebilen sensörler içeriyor. Elde edilen kompozit lifler, standart ticari makineler kullanılarak dikilebilecek ve dokunacak kadar esnek ve yeteri kadar da ince.

Ekip, bu tür kumaşların, şarkıcıların ve sporcuların nefeslerini daha iyi kontrol etmelerine yardımcı olabileceğini ayrıca ameliyattan çıkan veya iyileşen hastaların nefes alma düzenlerinde iyileştirmeler sağlayacağını düşünüyorlar.

Araştırmanın önemli isimlerinden Türkiyeli bilim insanı Özgün Kılıç Afşar şöyle diyor: “Bu tür giysileri, ameliyattan veya Covid-19 gibi bir solunum yolu hastalığından sonra hastaların sağlıklı nefes alma düzenlerini yeniden kazanmalarına yardımcı olmak için hatta uyku apnesi için alternatif bir tedavi olarak kullanılabileceği öngörüyoruz.” Araştırma ekibi, sistemi daha minyatür hale getirip, önümüzdeki aylarda deneylere başlayacak.

Kaynak: İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir