• DOLAR 32.376
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.797
  • ...
Bilim adamları kurşun geçirmez yeni nesil bir kumaş geliştirdiler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Riyad Makaev / Dış Haberler

Geliştiriciler Singapur Nanyang ve California Teknoloji Üniversitelerinden bilim adamları. Doçent Wang Yifan, eski koruyucu zincir zırh tasarımının, malzemeyi oluşturmak için meslektaşlarından oluşan ekibine gerçekten ilham verdiğini söyledi.

Bir oktahedron şeklindeki ayrı kumaş parçaları, naylondan 3 boyutlu olarak basılmış ve zincir benzeri bir yapıya bağlanmıştır. Ortaya çıkan malzeme plastik bir kılıf içinde kapsüllenir ve vakumla kapatılır. Bu yöntem, dolgulu elementlerin yoğunluğunu arttırır ve parçacıkların birbirleriyle yoğun bir şekilde temas etmesini sağlar, bunun sonucunda yapının sertliği 25 kat artar.

Testler aşağıdaki sonuçları verdi. Kumaş, düz bir cismin üzerinden çekildiğinde 1,5 kg veya kendi ağırlığının 50 katı ağırlığı tutabiliyordu. İlk durumda, üzerine küçük bir çelik top düştüğünde kumaş yapısı 26 mm deforme oldu. Malzeme, yapının yumuşak bir durumdan sert bir yapıya geçişi nedeniyle topu yukarı fırlattı ve bu da onu sadece 3 mm deforme etti.

Sonraki deneylerde naylon, alüminyum ile değiştirildi ve naylondan çok daha yüksek bir sertlik elde edildi. Ancak naylon ve alüminyum aynı yumuşaklık özelliklerine sahiptir.

Bilim adamları, metal versiyonun kurşun geçirmez yelekler, dış iskeletler ve kemik yenilenirken sertlik parametrelerini değiştiren uyarlanabilir tıbbi aletler yapmak için uygun olacağına inanıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir