• DOLAR 32.587
  • EURO 34.689
  • ALTIN 2523.479
  • ...
Tarihte Bugün: 25 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

25 Ekim’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1917: Lenin önderliğindeki Bolşevikler, Rusya’da yönetimi tamamen ele geçirdi. Komünist devrim, Ekim Devrimi olarak anılacak ve 1989’da Devlet Başkanı Mihail Gorbaçov’un reform hareketine kadar hem Sovyetler Birliği’nde hem de dünyada etkin bir güç olmaya devam edecekti. (Bolşevikler, Rusya’da yönetimi tamamen ele geçirdi)

1929: Osmanlı Ceza Kanunu yürürlükten kalktı. Cumhuriyetin ilanından sonra Osmanlı’ya ait ne varsa yürürlükten adım adım kaldırılmış; ne var ki Ceza Kanunu anlaşılmaz bir şekilde sürdürülmüştü. Çünkü her şeyi batıdan alan yeni rejim, bekası için avantajlı olan Ceza Kanunu’na henüz ihtiyaç duymaktaydı. (Osmanlı Ceza Kanunu yürürlükten kalktı) 

1937: Başbakan İsmet İnönü istifa etti. Aynı gün Celal Bayar’ın kurduğu hükümet açıklandı. Tek partili rejimde başbakan, hükümet üyeleri, kurumlar ve hatta kanunlar istenildiği an değiştirilebiliyor, bütün yönetim tam bir keyfilikle yürütülebiliyordu. (Başbakan İsmet İnönü istifa etti) 

1960: Küba, tüm Amerikan işyerlerini devletleştirdi. ABD ve Küba arasında gerginlik giderek büyüyecek ve Küba’nın bu girişimleri büyük çaplı bir boykotla karşılık bulacaktı. Aynı zamanda Batı bloku ile Doğu bloku arasında zaman zaman esen savaş rüzgârlarının başlıca konularından bir tanesi de Küba olacaktı. (Küba, tüm Amerikan işyerlerini devletleştirdi) 

1984: Halk arasında sarılık olarak da bilinen hastalığa neden olan Hepatit virüsü keşfedildi. (Hepatit virüsü keşfedildi)

2003: Rektörler, öğretim üyeleri, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve öğrenciler, Ankara’da “Cumhuriyete Saygı” yürüyüşü yaptı. Anıtkabir’e giderek saygı duruşunda bulundu. Hükümeti her açıdan baskı altına alarak istifaya zorlamak veya düşürmek amacı güden laikçi çevreler, bu yürüyüşlerde ‘cumhuriyet’, ‘Atatürk’ gibi argümanları bolca malzeme yapmış ve zaman zaman ‘ordu göreve’ slogan ve pankartlarıyla da darbe çağrısında bulunmuşlardır. (“Cumhuriyete Saygı” yürüyüşü)

2003: ABD-Güney Kaliforniya tarihinin en büyük yangını olan Sedir Yangını başladı. Sedir Yangını, insan kaynaklı bir yangın olup, 25 Ekim’de Amerika Birleşik Devletleri Güney Kaliforniya’da kontrol dışında yayılarak büyük bir alanı sardı. Bölgede esen kuru Santa Ana Rüzgârları tarafından sürüldü. Yangın 3 Kasım’da kontrol altına alınana kadar  bin 134 km karelik bir alanı yakarak, 2 bin 820 yapıyı tahrip etti ve 15 kişinin ölümüne neden oldu. Sedir Yangını, Kaliforniya tarihinde kayda geçen en büyük çaptaki yangın oldu. (Sedir Yangını başladı)

2013: Askerlik süresinin 1 Ocak 2014’ten itibaren geçerli olmak üzere, silahaltındaki yükümlüleri de kapsayacak şekilde, erbaş ve erler için 15 aydan 12 aya indirilmesine dair karar, resmi gazetede yayımlandı. (Askerlik süresi kısaldı)

2015: Filistin El-Halil’de 18 yaşındaki Filistinli kız, terör çetesi’nin işgal askerleri tarafından katledildi. Katliamın görüntüleri, siyonist vahşetin boyutlarını gösteriyordu. (18 yaşındaki Filistinli kız katledildi)

Bu haberler de ilginizi çekebilir