Asırlardır devam eden gelenek: Ali Baba Hayratı
Şanlıurfa’nın Karaköprü ilçesinde hayır sahiplerinin katkısıyla gelenek haline getirilmiş olan Ali Baba Hayratı asırlar yaşatılıyor.
Karaköprü ilçesinde hayır sahiplerinin desteğiyle devam eden Ali Baba Hayratının tarihi, Padişah 4’üncü Murat’ın zamanına dayanıyor.
Bağdat Seferi dönüşünde Urfa'ya gelen 4’üncü Murat ve hocası; Şazeli Şeyhlerinden olan Erenköylü Hasan'el-Şazeli oğlu Şazeli Ali Dedenin yanında konaklar.
4’üncü Murat, Ali Dede’den Şazeli Ali Baba Türbesinin bulunduğu yeri ve yanındaki yerleri kendilerine vererek burada kalması ve öğrenci yetiştirmesini, hizmet etmesini ister. Bunların giderleri için de Şazeli Ali Dede'ye bazı vakıf arazileri temin eder. Bu çocukların okuması ve barınması için bazı şartları da Karaköprü Ali Baba Camisi'nde asılı olan Osmanlıca Belgede (Berat) sayar.
"Karaköprü'nün temlüküne dair berattır" diye başlayan bu Osmanlıca belgede; bir Osmanlı köyü olan Karaköprü'den asker alınmaması, vergi alınmaması; ama bununla beraber her gün bu yetişen öğrenciler tarafından 4’üncü Murat'ın ruhu için ve Osmanlı askerlerinin ruhları için her gün hatim indirilmesi ve her yıl burada yaşayan halktan toplanan erzaklarla, eşyalarla bir hayrat yapılması istenmiştir.
Salgın nedeniyle iki yıldır düzenlenemeyen Ali Baba hayratı, iki yıllık aranın ardından coşkuyla düzenlendi.
Ali Baba Camii önünde Karaköprü Alibaba Kültür ve Dayanışma Derneği ile Karaköprü’deki Mahalle Muhtarları tarafından ortaklaşa düzenlenen hayrata halk, yoğun ilgi gösterdi.
Kuran-ı Kerim tilavetiyle başlayan hayratta Grup Dergah da sahne alırken Grup Dergah’ın ilahileri eşliğinde semazen gösterisi düzenlendi.
Geleneksel Ali Baba Hayratı, öğle namazından önce yapılan Mevlid ve Hatim programı ile başlayıp öğle namazının ardından son buldu. Namaz sonrası halka zerde ve pilav ikram edildi.
"Karaköprü’de Ali Baba Hayratı yıllardır devam ediyor"
Ali Baba Hayratı'nın çok eski zamanlara dayandığını belirten Emekli İmam Ali Yılmaz, "Ali Baba Camii’nde 29 yıl görev yaptım. Karaköprü’de Ali Baba Hayratı yıllardır devam ediyor. Ben 62 yaşındayım. Çocukluk yıllarımda da bu hayrat vardı. Atalarımız, dedelerimiz asırlardır bu geleneği devam ettiriyor. Bu sene de bu geleneği devam ettirmek bizlere nasip oldu. Karaköprü’deki muhtarlarımız ile beraber Ali Baba Hayratını sürdürüyoruz. İnşallah bizden sonra gelen nesil, bu hayratı devam ettirir." dedi.
"Karaköprü’nün geliri Ali Baba’ya vakfediliyor"
Ali Baba Hayratının tarihi hakkında bilgi veren Yılmaz, "4’üncü Murat, Bağdat Seferine giderken Şazeli Halifelerinden Ali Baba ile tanışıyor. Daha sonra ise Karaköprü’nün geliri Ali Baba’ya vakfediliyor. O günden beri Ali Baba, her sene hayrat, mevlid ve hatim yapılmasını istemiş. Yapılan hatimler, başta Peygamber Efendimiz’in (sallallahu aleyhi vesellem), evliyaların, enbiyaların, Şazeli Halifelerinin ve Ali Baba’nın ruhuna bağışladık." ifadelerini kullandı.
"Bu yıl da yardımseverlerin desteği ile hayratı yaptık"
Hayırseverlerin ve ilçedeki muhtarların desteğiyle hayratı gerçekleştirdiklerini söyleyen Yılmaz, "Yapılan hayrat, Karaköprü’de oturup maddi durumu iyi olan vatandaşlarımızın ve ilçede bulunan muhtarlarımızın yardımıyla gerçekleştiriliyor. Bu yıl da yardımseverlerin desteği ile hayratı yaptık. Karaköprü’de yaşayan kardeşlerimizden Allah razı olsun." şeklinde konuştu.
"Ali Baba Hayratı, yüzyıllardır devam eden bir gelenektir"
Karaköprü Ali Baba Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ali Tutluoğlu, "Ali Baba Hayratı, yüzyıllardır devam eden bir gelenektir. Geleneksel hayratımızı her sene gerçekleştiriyoruz. Programımız; Mevlid ve Hatim ile başlar, öğle namazına kadar devam eder. Ali Baba geleneğini devam ettirmeyi düşünüyoruz." dedi.
"Biraz tuz bile veren kişinin bu hayratta emeği vardır"
Hayratın, imece usulü ve halkın imkanlarıyla yapıldığını belirten Tutluoğlu, "Biraz tuz bile veren kişinin bu hayratta emeği vardır. İmece usulü ile gelenek sürdürülmeye devam ediyor." diyerek salgının bir an önce son bulması temennisinde bulundu.
"Buradan geçenlere hayrattan verilmesi vasiyet edilmiştir"
Tutluoğlu, "Ali Baba Hayratı, 4’üncü Murat’ın Karaköprü’yü Ali Baba’ya vakfetmesinden sonra başlar. Ali Baba Camimizde ‘Karaköprü’nün Temlüküne Dair Ferman’ asılıdır. Buradaki halk, her yıl toplamış olduğu ürünlerinin zekatını verir. Toplanan yardım ve zekatlarla bir hayrat yapılır. Buradan geçenlere hayrattan verilmesi vasiyet edilmiştir. Bu vasiyet, eğer yerine getirilemezse büyüklerimiz ‘kaza bela başınızdan eksik olmaz’ derler. Büyüklerimiz, vasiyeti yerine getirmemiz için bize öğütlerde bulunurlardı. Ali Baba geleneğini yaşatmayı düşünüyoruz." diye konuştu.
Atakent Mahalle Muhtarı Hasan Gümük ise hayratı yaşatmaya çalıştıklarını belirterek emeği geçen herkese teşekkür etti. (İLKHA)