• DOLAR 32.585
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2494.03
  • ...
Altın ve dövizdeki yükseliş halkın alım gücünü düşürdü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kayseri'nin Melikgazi ilçesi Kazancılar Çarşısı'nda faaliyet yürüten kuyum esnafı, uzun vade yatırımcılarına "altınlarınızı bozdurmak için acele etmeyin" tavsiyesinde bulundu.

İki haftadır altının yükselişte olduğunu belirten sarraf İhsan Gülderde, altındaki yükselişin Dolara bağlı olduğunu belirterek, Doların önümüzdeki günlerde geri çekileceğini düşündüğünü söyledi.

Altın ve döviz fiyatlarındaki artışlar hakkında değerlendirmelerde bulunan sarraf Gülderde, "Özellikle doların çıkmasıyla altının yükselişi paralel devam ediyor. Onsta hafif bir kıpırdama oldu, bu da altının fiyatını iyice yükseltti. Şu anda has altının gram fiyatı 555 TL seviyesinde. Alıcı aslında bakarsanız pek yok. Şu anda herkes bozdurma çabası içerisinde. Çünkü 540 TL'den alanlar bir sene beklediler. Şu anda altından zararsız bir şekilde çıkış yaptılar. Bundan sonra da sanırım bozdurmalar devam edecek. Yükselişin biraz suni olduğuna inanıyorum. Doların biraz geri çekileceğini öngörüyorum, çünkü soluksuz bir şekilde bu rakamlara kadar geldi, bundan sonra bir düzeltme yaptıktan sonra yeni rekorları ilerleyen sürelerde görecektir." dedi.

 

"Altın 559.5'le TL ile tarihi rekorunu kırdı"

Gülderde, "Altın 559.5'le tarihin rekorunu kırdı. Dolar da tabii TL bazında 9.60'ı görerek o da rekor tazeledi. Altın zaten ons ve Dolar bazlı yükselip düştüğü için, doların yükselmesi altının da rekorunu tazelemesine neden oldu." diye konuştu.

"Uzun vade yatırımcıları için altınlarını bekletmelerini tavsiye ediyoruz"

İhsan Gülderde

Uzun vade yatırımcılarına altınlarını bekletmeleri tavsiyesinde bulunan Gülderde, şöyle konuştu:

Uzun vade yatırımcılar için altınlarını hâlâ bekletmelerini tavsiye ediyoruz. Şu anda nominal değere ulaştı zaten. Çünkü geçen sene de bu rakamı görmüştük. Altının şu anda yükseldiğini düşünüyoruz ama geçen sene zaten bu fiyatlardaydı. Onun üstüne biraz koydu ama bundan sonra yıl sonuna kadar 600 TL olmasını yatırım tavsiyesi olmadan öngörüyoruz. Şu anda altının ortalama arz fiyatı 555 TL, 22 ayar altının fiyatı 530 TL, çeyrek altının fiyatı 900 TL, yarım altın bin 800 TL, Cumhuriyet altını 3 bin 600 TL, Gremse altın fiyatı ise 9 bin TL.

"Paramız çok abartılı bir şekilde değer kaybediyor"

Altın ve dövizin yükselmesinin piyasayı çok kötü etkilediğini belirten giyim esnafı Hüseyin Korkmazer, Türkiye'de paranın abartılı bir şekilde değer kaybettiğini ve halkın alım gücünün giderek zorlaştığını söyledi.

Hüseyin Korkmazer

Korkmazer, "Dövizin yükselmesi ister istemez her şeye yansıyacaktır. Ekmektir, market alışverişidir, yani paramız çok abartılı bir şekilde değer kaybediyor. Bu da ister istemez asgari ücretle çalışan kişilere çok kötü bir şekilde yansıyor. Pazarımız bitiyor, pazarımız bittiği için de ister istemez esnafa yansıyacaktır bu. Esnafa da yansıdığı zaman bir döngü olmayacak. Bizim sektördeki insanlar, genel olarak yatırım amacıyla çeyrek altın gibi şeyler alıyorlardı ama şu anda o artırımı yapamayacaklar. Çünkü o artırım zaten market alışverişlerinde harcanacak. LPG ve mazot dolar üzerinden ülkemize giriş yaptığı için bunlar da bize büyük bir şekilde eksi yansımalar yapıyor." dedi.

"Lüksten ziyade ihtiyacımız olan şeylere harcama yapıyoruz"

Alım gücünün zorlaştığını dile getiren Korkmazer, "Alım gücü kesinlikle bitiyor. Lüks şeylere bir şey kalmıyor. Artık lüksten ziyade, asıl ihtiyacınız olan şeylere harcamalar yapıyorsunuz. Çocuğunuzun okul kıyafetleri, kitap, defter gibi şeyler. Bir restorana gidip karnımı doyurayım diyemezsiniz artık. Dövizin ve altının yükselmesi etin de yükselmesine neden olacak veya ekmeğin yükselmesine neden olacak. Daha önce 10 lira ya da 20 lirayla karnınızı doyuruyorken, bu sefer 50 liraya çıkacak. Umarım ki piyasa düşer, düşmesi gerçekten de bizim için çok faydalı olacak. Zira her türlü bir pazarımız olmuş olacak. Altın ve dolardaki yükselişin düşmesini umut ediyoruz." diye konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir