• DOLAR 32.377
  • EURO 34.964
  • ALTIN 2325.628
  • ...
İslam dünyasının bilim ödülü “Mustafa” sahiplerini buldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İran tarafından 2 yılda bir bilim ve teknoloji alanında verilen Mustafa Ödülü, bu yıl da sahiplerini buldu. Mustafa Ödülü, Bangladeşli kuantum fiziği alanında çalışan bilim insanı Prof. Dr. Zahid Hasan ve İranlı teorik fizik alanında bilim insanı Prof. Dr. Kamuran Vafa’ya verildi.

Ödül töreni, İran'ın başkenti Tahran'da Vahdet Salonu'nda gerçekleşti. Törene, İran Cumhurbaşkanı Bilim ve Teknoloji İşler Yardımcısı, İran Yüksek Eğitim ve Teknoloji bakanı, İran Sağlık Bakanı başta olmak üzere bazı İslam ülkelerinin büyükelçileri, yabancı misyon şefleri ile İslam ülkelerinden  üniversite rektörleri ve akademisyenler katıldı.

Ödül töreninde konuşan İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sorana Settari, Mustafa ödülünün,  bilim adamlarını destekleme ve  çalışmalarını teşvik etmenin yanı sıra, bilim adamları ve akademisyenlerin aralarında işbirliği köprüsü oluşturduğunu söyledi.

Törende; Bangladeşli Prof. Dr. Zahid Hasan, "Küçük yara metallerdeki topolojik parçacıklardan yeni tür kuantum elektrikleri ve lazerlerde kullanılacak formüller" üzerine yaptığı çalışmalardan, İranlı Prof. Kamran Vefa ise "Maddenin temel oluşumlarında elektronlar gibi küçük parçacıklar değil, sicimler gibi geometrik parçacıkların var olduğu" tezindeki çalışmalarıyla ödüle layık görüldü.

Prof. Dr. Muhammed Sage de "Organ naklilerinde organların zarar görmesini durdurmak ya da önlemek" amacıyla geliştirdiği yöntemlerden dolayı ödüle layık görüldü.

Prof. Dr. Yahya Segaleti ise ışığın ışıkla saçılması alanındaki çalışmasıyla, dünyanın yüzde 95'nin  enerji ve bu enerjinin içeriği konusunda bilgi sahibi olunmadığı, sahip olunan yüzde 5'lik bilgi ile ışığın ışıkla saçılması yöntemiyle  bir çok madde ve parçacığın da bulunmasına katkı sağlayacağını belirtiyor.

Prof. Dr. Muhammed İkbal Çoderi de bitkisel ilaçların günümüzde daha modern çalışmalarla, moloküllerin keşfedilmesiyle daha güçlü ve etkili ilaçların yapılabileceğine yönelik çalışmasıyla Mustafa Ödülüne hak kazandı.

Mustafa Ödülü,  iki yılda bir tıp ve bioteknoloji, iletişim ve bilişim teknolojisi,  nanoteknoloji, çevre ile muhtelif bilim alanlarında veriliyor.

Mustafa Ödülü’nü hak eden 5 bilim insanına toplamda 1 milyon dolar ödül verildi.

Ödül ilk ikiye giren adaylara 500 bin dolar diğer 3 adaya da yine 500 bin dolar olacak şekilde paylaştırıldı.

Adaylar 850 bilim merkezinden 3 bin 300 bilim insanın oyları ile belirlendi.

Türkiyeli bilim adamları da daha önce ödül almıştı

BioNTech şirketinin sahibi olan Uğur Şahin, Covid-19 salgınından önce 2019'da kanser tedavisinde yaptığı çalışmalardan, 2017 yılında da Prof. Dr. Sami Erol Gelenbe de yapay zekâ alanındaki çalışmalarından dolayı ödüle hak kazanmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir