• DOLAR 32.581
  • EURO 34.808
  • ALTIN 2509.826
  • ...
Tarihte Bugün: 22 Ekim!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1919: “Amasya Protokolü” imzalandı

Amasya’da, Mustafa Kemal ile İstanbul Hükümeti’nin Bahriye Nazırı Salih Paşa arasında “Amasya Protokolü” imzalandı. Osmanlı’nın içine düştüğü durumdan kurtarılması adına Anadolu’daki mücadeleyi desteklediği bilinen Padişah ve Hükümet, bu konuda sonuna kadar Millî Mücadele ile ilişkide olmuş ve ortak kararlar almıştı. Bunlardan biri ve en önemlisi de Amasya Protokolü olup bu protokolden de anlaşılacağı üzere; Anadolu’daki mücadele sultan Vahdettin’in emri üzere ve İstanbul Hükümeti’ne bağlı olarak sürdürülmüştür. Daha sonra insiyatifi ele alan Mustafa Kemal Osmanlı yönetimini tanımamış ve kendi yönetimini ilan etmişti. 

1937: Ayaklanma güç kullanılarak bastırıldı

Tunceli, Dersim bölgesinde 21 Mart gecesi başlayan ayaklanma bastırıldı. Dört yıl için çıkarılan Tunceli’nin İdaresi Hakkında Kanun, çeşitli eklerle 1947’ye kadar sürdü. Dersim ismi yasaklanmış ve Tunceli diye değiştirilmişti. Dersim isyanını büyük bir güç ve şiddet kullanarak bastıran devlet, 13,000 insanı katletmiş ve 12,000 kişiyi de zorunlu göçe tabi tutmuştu. Bu uygulamaların halk üzerindeki etkisi derin ve silinmez olmuş, rejimin yaptıkları halklar arasında kin ve nefret tohumları ekilmesine sebep olmuştu.

1953: Laos Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti

Laos Fransa’dan bağımsızlığını ilan etti. Laos, Güneydoğu Asya’da, Tayland’ın kuzeydoğusunda, Vietnam’ın batısında yer alan bir ülkedir.

1962: Amerikan donanması Küba’yı ablukaya aldı

ABD Başkanı Kennedy Küba’da Sovyet füzeleri olduğunu açıkladı; Amerikan donanması Küba’yı ablukaya aldı. Füze krizi dünyayı nükleer savaş tehlikesiyle karşı karşıya bıraktı.

1988: Binbaşı Esat Oktay Yıldıran İstanbul’da öldürüldü

Diyarbakır Eski  Askeri Cezaevi İç Güvenlik Komutanı Binbaşı Esat Oktay Yıldıran İstanbul’da öldürüldü. 12 Eylül Cuntası’nın Diyarbakır Cezaevi’nde uyguladığı insanlık dışı sistematik işkencelerin sembol ismi haline gelen Cezaevi Komutanı Yıldıran’ın, burada mahkûmlara yaptığı işkenceler yıllar sonra da olsa yüzlerce tanığın ifadeleri ile gün yüzüne çıkmıştır. Anlatılan inanılmaz vahşet, tüm duyanların kanını donduracak nitelikte ve eşine az rastlanır türden işkencelerdir.

1993: Derince katliamı

Siirt’in Baykan ilçesine bağlı Derince Köyü’nü basan PKK’liler 9’u kadın, 13’ü çocuk 22 kişiyi katlettiler, 8 kişi ise yaralı olarak kurtuldu.

2014: Fethi Yalçın şehid edildi

PKK’lilerin Müslüman halkı hedef alan saldırıları 22 Ekim’de de devam etti. HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın sokaklara inme çağrısından sonra 9 Ekim’de evi taranarak katledilen Cengiz Tiryaki’nin ardından, HÜDA PAR Üyesi Fethi Yalçın da Bingöl’ün Karlıova ilçesinde şehid edildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir