• DOLAR 32.638
  • EURO 34.781
  • ALTIN 2497.947
  • ...
​PKK'nin Derince katliamı unutulmuyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Baykan ilçesine bağlı Günbuldu köyünün Derince mezrasında, 21 Ekim 1993 tarihinde, PKK tarafından gerçekleştirilen katliamın acısı dinmiyor.

Saldırının yıldönümünde katledilen siviller için Siirt Valiliği öncülüğünde köy mezarlığında anma töreni düzenlendi.

Törene katılan Siirt Valisi ve Belediye Başkan Vekili Osman Hacıbektaşoğlu, PKK tarafından katledilen, aralarında 9 aylık Leyla ve 3 yaşındaki Serkan bebeğin de bulunduğu 22 vatandaşı rahmetle andıklarını söyledi.

Katliamı anlatan köy sakinlerinden Zeynedin Erdem, 21 Ekim 1993 tarihinde saat 21.10 sıralarında PKK’nin köye baskın düzenlediğini, evinde bulunan ailesi ve akrabalarından 22 kişinin katledildiğini hatırlattı.

Erdem, "Bu katliamı ancak kâfirler yapar. Bunlar kâfir olmasalardı böyle bir şey yaparlar mıydı? Çoluk çocuğun ne suçu vardı? Savaşta dahi çocuklar öldürülmez. Bir yaşındaki çocuktan 70 yaşındaki dedeye kadar herkesi acımadan öldürdüler. Belki bu katliamda derin devletin de parmağı vardı. Normalde o zaman askeri panzerler 15 dakikada köye ulaşabiliyordu. PKK'lilerle 3,5 saat çatıştık ama hiç kimse bize yardıma gelmedi." diye konuştu.

Zaman Erdem ise hunharca katledilen masumların arasında eşi, 3 çocuğu, annesi, ağabeyi ve yeğenlerinin olduğunu söyledi.

"Ben de Kürt'üm, neden benim ailemi ve 3 aylık bebeğimi katlettiler?"

O gün 300 kişilik PKK’li bir grup tarafından köylerine baskın düzenlendiğini ifade eden Erdem, "Köye roketli saldırı yaptılar, biz de mevzilerdeydik. Onlarla çatışmaya girmiştik ve onların köye girdiklerinden de haberimiz yoktu. Tüm köylüleri, okul bahçesinde konuşma yapacağız diye toplayıp katlettiler. Hayatım boyunca bu katliamı unutmayacağım. Biz o gün 3,5 saat çatışmada kaldık ama hiçbir yardım gelmedi. Hakiki Kürtler biziz; onlar Ermeni, Yahudi, Hristiyan’dır. Bazı Kürtler bunu biliyor ama yine de onlara tabi oluyorlar. Ben Kürt'üm, neden benim ailemi katlettiler? Bir yaşındaki çocuğun öldürüldüğü hangi kitapta vardır." dedi.

Anma törenine; Vali Hacıbektaşoğlu'nun yanı sıra Baykan Kaymakamı Emin Bağlı, katledilenlerin yakınları ve köy sakinleri katıldı. (İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir