• DOLAR 32.585
  • EURO 34.725
  • ALTIN 2526.605
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Nijerya’yla iş birliğimizi her alanda daha ileriye taşımaya kararlıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nijerya Cumhurbaşkanı Muhammed Buhari ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının başında iki gün önce Sokoto eyaletinde bir pazar yerine düzenlenen saldırıda hayatını kaybeden Nijeryalılara Allah’tan rahmet, ailelerine ve tüm Nijerya halkına baş sağlığı, yaralılara da acil şifalar diledi.

Beş yıl aradan sonra, Nijerya’ya gerçekleştirdiği resmî ziyaretin Türkiye-Nijerya ilişkilerini bir üst düzeye çıkaracağına inandığını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Az önce çeşitli alanlarda imzalamış olduğumuz anlaşmalar, ziyaretimizi taçlandırmıştır. Cumhurbaşkanı Sayın Buhari’yle gerçekleştirdiğimiz görüşmelerde Türkiye-Nijerya ilişkilerini tüm cepheleriyle gözden geçirdik. Münasebetlerimizi her alanda nasıl daha ileriye taşıyabileceğimize ilişkin fikir teatisinde bulunduk. İş birliğimizi derinleştirmek hususunda aynı kararlılığı paylaştığımızı memnuniyetle müşahede ettik. Önümüzdeki yıl diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 60. yıl dönümünü idrak edeceğiz." dedi.

"Nijerya ile ticaret hacmimiz, geçtiğimiz yıl 2 milyar doları buldu"

Nijerya’nın Türkiye’nin Afrika kıtasındaki en eski diplomatik temsilciliklerinden birisine ev sahipliği yaptığını da belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının devamında şunları söyledi: "D-8, İslam İşbirliği Teşkilatı, ECOWAS ve Afrika Birliği gibi kuruluşların önemli bir üyesi olan Nijerya, bölgesinin ve dünyanın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor. Nijerya’nın Afrika kıtasında barışın, istikrarın ve ekonomik kalkınmanın tesisi yönünde gösterdiği çabalar takdire şayandır."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika kıtasının üretim merkezi konumundaki Nijerya ile 2020 yılında 2 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaştıklarını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Stratejik ortaklık temelinde şekillenen Afrika’yla ilişkilerimize mevcut ziyaretlerimizle ivme kazandırıyoruz. Afrika’daki Büyükelçiliklerimizin sayısı 43’e ulaştı. 21-22 Ekim’de 3. Türkiye-Afrika İş Forumu’nu İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Ardından, 17-18 Aralık’ta İstanbul’da 3. Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi’ne ev sahipliği yapacağız. Nijerya’yla iş birliğimizi her alanda daha ileriye taşımaya kararlıyız. Pek çok Nijeryalı gencin Türkiye’de ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti üniversitelerinde eğitim görmesinden ve Türkiye Burslarından faydalanmasından da özellikle mutluluk duyuyoruz." dedi.

"Nijerya ile askerî, savunma ve güvenlik konularındaki iş birliğimizi güçlendiriyoruz"

Türkiye olarak, dost ve kardeş ülke Nijerya’daki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütleri, silahlı çeteler ve deniz haydutlarıyla eşzamanlı mücadele yürüten Nijerya ile askerî, savunma ve güvenlik konularındaki iş birliğimizi güçlendiriyoruz. Bu vesileyle, terör hadiselerinde hayatını kaybeden Nijeryalı kardeşlerimize bir kez daha Allah’tan rahmet, yakınlarına ve Nijerya halkına sabırlar diliyorum." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin savunma sanayii ve güvenlik alanlarında dünya çapında takdir toplayan imkân ve kabiliyetlerini Nijerya’yla paylaşmaya hazır olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadelede sergilediğimiz bu hassasiyetin, Nijerya makamları nezdinde de karşılık bulacağına eminim. Malumunuz Türkiye de uzun yıllardır PKK/PYD, FETÖ, DEAŞ başta olmak üzere çeşitli sayıda terör örgütüyle mücadele etti. 15 Temmuz hain darbe girişiminin faili, FETÖ’nün Nijerya’da sürdürdüğü yasadışı faaliyetler hakkında Nijerya makamlarıyla gerekli bilgi paylaşımlarında bulunmaya devam ediyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir