• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
Eski askerler Guatemala Kongresi'ni bastı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ülkenin 1960'tan 1996'ya kadar süren iç savaşı sırasında ödenmeyen tazminatları protesto etmek isteyen eski Guatemalalı askerler Kongre'nin arka bölgesini bastı.

Yüzlerce protestocu ellerinden sopa ve palalarla Kongre binasının arkasındaki bir otoparka zorla girdi ve burada birkaç aracı ateşe verdi.

Eski askerler, milletvekillerinin ve personelin dışarı çıkmasını önlemek için birkaç kapıya asma kilitli zincirler yerleştirdi.

Bunun üzerine çevik kuvvet polisi ile göstericiler arasında gerginlikler yaşandı. Polis, kalabalığı dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı. Hafif yaralanan en az 5 kişi tedavi altına alındı.

İçişleri Bakanlığı, Twitter'da yaptığı açıklamada polisin Kongre binasının içindeki herkesi tahliye ettiğini bildirdi.

Kongre, 1960'tan 1996'ya kadar süren ve yaklaşık 200 bin kişinin ölümüne ve kaybolmasına neden olan iç savaş sırasında hizmetleri için emekli olan her askere yaklaşık 15 bin dolar tazminat ödenmesine izin veren bir yasa tasarısını onaylamayı reddetmişti.

Eski ordu mensuplarının yüzlerce üyesi, geçen çarşamba günü sınır noktalarını, bir deniz limanının girişini ve onlarca yolu kapatmıştı.

Emekli askerler, geçtiğimiz haziran ve ağustos aylarında da benzer protestolar düzenlediler.

Guatemala'da iç savaş mağdurları, dullar ve yetimler için bir tazminat yasası var ancak yasa silahlı kuvvetlerin mensuplarını kapsamıyor. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir