• DOLAR 32.603
  • EURO 34.881
  • ALTIN 2496.13
  • ...
​Tilkiler için uçaktan aşı tabletleri atılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

"Türkiye'de Kuduza Karşı Oral Aşı Temini" projesi kapsamında 225 bin kilometrekare alanda yılda iki defa olmak üzere havadan aşılama çalışması yürütüleceği belirtildi.

Bu kapsamda, kuduz hastalığının görüldüğü 26 ilde uçakla havadan aşılama çalışması yapılacağı öğrenildi. Konuyla ilgili Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Doğal ortamlara atılan aşılar; kapsülünün içinde alüminyum folyo ile kaplanmış halde yemin ortasında yer almaktadır. Yemlerin dış kısmı balık, parafin ve yağdan yapılmıştır. Bu karışım tilkiler için çok cazip olup, oldukça uzak mesafelerden bile aşılı yemin kokusunu alabiliyorlar. Tilki yemi yerken dişleri ile aşının içinde bulunduğu kapsülü patlatıp aşı ağız boşluğuna yayılmakta, buradan tüm vücuda yayılması neticesinde hastalığa karşı bağışıklık oluşturmaktadır.

Halkımızın, aşı yemi bulunduğunda kesinlikle dokunulmaması, bu yemlerin sadece tilkiler için olduğu, aşı yemlerinin atılmasını takiben bir hafta süresince köpeklerin başıboş bırakılmalarının ve aşılı yemlerin yenmesinin engellenmesi gerekmektedir. Özellikle çocukların bu aşılı yemlere dokunmamaları, kapsülün içindeki aşının göze veya ciltte açık bir yaraya temas etmesi halinde temas noktalarının su ve sabun ile yıkanması ve derhal bir sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi, ayrıca insanların bu yemleri bahçelerinde bulmaları halinde, yerden direk temastan kaçarak bir eldiven veya plastik bir torba ile almaları ve imha edilmesi için bir veteriner hekime veya sağlık tesisine götürmeleri gerekmektedir." (İLKHA)

 







Bu haberler de ilginizi çekebilir