• DOLAR 32.603
  • EURO 34.807
  • ALTIN 2492.019
  • ...
Etiyopya: Merkezi hükümet güçlerinden Tigray başkentine hava saldırısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Etiyopya merkezi hükümeti güçleri, ülkenin kuzeyindeki Tigray bölgesinin başkenti Mekelle'ye hava saldırıları düzenledi.
AFP'nin yerel kaynaklara dayandırdığı haberine göre, saldırılar şehrin hemen dışındaki bir çimento fabrikasını ve şehir merkezinde Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin sıklıkla kullandığı bir oteli hedef aldı.

Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, saldırıların sivillere kayıp yaşatmak amacıyla düzenlendiğini savundu.
Saldırılarda ölü ve yaralı sayısına dair bir bilgi ise aktarılmadı.

Tigray Savaşı
Tigray Savaşı 4 Kasım 2020'de Etiyopya'nın kuzeyindeki Tigray bölgesinde "Tigray Halk Kurtuluş Cephesi" grubuyla Etiyopya merkezi ordusu arasında ilk çatışmaların patlak vermesiyle başladı.
Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed Ali, ilk günden itibaren bu çatışmaları 1991'den beri "şımarıklık yapan" Tigraylara bir ders verip "Tigray bölgesinde kaybolan devlet otoritesini yeniden sağlama fırsatı" olarak gördü. Sert mesajlar verdi ve Etiyopya ordusunu bölgeye karşı harekete geçirdi.

5 Kasım 2020'de Etiyopya ordusu yaklaşık 7,2 milyon nüfuslu Tigray bölgesine kapsamlı taarruza geçti ve şiddetli bir çatışma süreci başladı.
Etiyopya ordusu öncelikle 1991'den bu yana ülkenin etnik temeli federatif yapısının bir parçası olarak bölgeyi yöneten Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'nin kontrolünde bulunan Mekelle şehrine yöneldi.

Yaklaşık 330 bin nüfusa sahip olan Mekelle şehri 17-28 Kasım 2020'de süren kanlı çarpışmalarla Etiyopya ordusunca ele geçirildi.
Ancak 2021 yazında Etiyopya merkezi yönetim ordusunu Tigray Bölgesi'nde yenip bölgenin merkezi Mekelle şehrini yeniden ele geçiren Tigray Halk Kurtuluş Cephesi, taleplerinin tümünü kabul ettirebilmek ve mevcut Etiyopya Hükümeti'ni devirebilmek için Amhara Bölgesi'ne girdi ve bu bölgede tüm Etiyopya'nın başkenti olan Addis Ababa yönünde ilerlemeye başladı.

Kaynak: Mepa News

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir