• DOLAR 32.347
  • EURO 35.103
  • ALTIN 2321.8
  • ...
Akil İnsanlar Van`daki STK`larla bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN- Heyet Başkanı Can Paker ile heyet üyeleri Sibel Eraslan, Abdurrahman Kurt, Mehmet Uçum, Ayhan Ogan, Zübeyde Teker ve Mahmut Arslan, sivil toplum örgütü temsilcileriyle bir araya geldi.

 

Mehmet Uçum moderatörlüğünde yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan Can Paker, hiçbir siyasi partinin uzantısı olmadıklarını anımsatarak, heyetteki herkesin farklı dünya görüşü ve siyasi pozisyona sahip olduğunu ve "barış" çabası için bir araya geldiklerini söyledi.

 

Heyetteki isimlerin geçmiş dönemlerde de barış için mücadele ettiğini belirten Paker, "Burada sizlerin görüş ve önerilerinizi duymak istiyoruz. Barışın arkasında durduğunuz sürece barış gelecektir. Bu nedenle sizlerin barışa giden yolda ne düşündüğünüzü duymak istiyoruz. Taleplerinizi aynen hükümete ileteceğiz" dedi.

 

Toplantıda söz olan Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO) Başkanı Mirza Nadiroğlu, barış için kararlı olduklarını belirterek, artık bu toprakların kardeş kanıyla değil; bahar yağmurlarıyla sulanmasını istediklerini söyledi.

 

"Bu ülkeye ihanet eden siyasilerin mutlaka yargılanması gerekiyor"

Türkiye`de bulunan iş adamlarını seslenen Nadiroğlu, "Türkiye`nin batısında bulunan dünya çapındaki iş adamlarımızı, iş dünyasını akil insanlarını yatırım yapmaları için Van`a davet ediyoruz. Huzur ve güven ortamının tesisi için mutlaka yeni anayasanın yapılması gerekiyor. Türkiye`nin önünü açacak olan başkanlık sistemine geçilmesi gerekiyor. Yerel parlamentoların hayat geçirilmesi gerekiyor. Her ilde seçilen milletvekilleri Ankara`ya gitmemesi gerekiyor. Çünkü vatandaşlarımız kendi sorun ve sıkıntıları anlatacak bir muhatap bulamıyorlar. Yerel parlamentolar olduğu zaman vatandaşlar sabah kalktığında milletvekilinin kapısına dayanır. Bundan önceki siyasi partilerimiz yani bu ülkeye ihanet eden siyasilerin mutlaka yargılanması gerekiyor. Bundan önceki siyasi partiler sırf koltukları sağlam olsun diye ülke yönetimini başkalarını verdiler. Onlar da ceberut devlet anlayışını halka zerk etmek için çaba sarf ettiler" diye konuştu.

 

Toplantıya katılan Van Müftüsü Nimetullah Arvas ise, il müftüsü olarak yapılan çalışmaların hayırlı, yararlı, faydalı olacağına inandığını aktardı. Barışın iyilik ve berekete vesile olduğunu aktaran Arvas, "Bu büyük halklardan oluşan topluluk tarumar edilirken Anadolu`da insanlar birbirlerine sahip çıktılar, kucakladılar. Birbirlerinin acılarını ekmeklerini paylaştılar. Dedelerimizden bahsediyorum. Barışın güzel netice vermesi için geminin batmaması lazım. Canlı bir vücut üzerinde ameliyat yapılmaması lazım. Ben makul heyetinizi saygıyla selamlıyor makul neticeler üreteceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
Toplantıda diğer STK`larda Kürtçenin resmi dil olması ve Kürtlerin hakkının anayasal güvence altına alınması gibi taleplerini dile getirdiler.
STK`ların taleplerini ardından heyet başkanı Paker, kısa bir konuşma gerçekleştirdi.

 

"Devlette halen eski devletin kalıntıları var"
Devlet tarafından Kürtlere zulümlerin yapıldığını aktaran Paker, "Devlette halen eski devletin kalıntıları var. Ama eskiye göre çok ileride. Siyaset arenasında icra ile yargının siyasi olarak zaman zaman ters düştüğünü unutmayın. Akil insanlar Öcalan ile görüşsün talebi var. Bunu doğru bulmuyorum. Öcalan`la görüşenin siyasi yetkisinin olması lazım. Biz arabulucu değiliz. Bizim insanların görüşlerini not edip, onlara kendi görüşümüzü katıp, talepleri siyasi karar vericilere anlatmak gibi bir görevimiz var. Hepimiz barış taraftarıyız. Anayasa ile ilgili bir takım şeyler söylendi. Yerel yönetimler çok önemli. Yerel yönetimin gücü bugünkünden çok fazla olacak. Farklı bir yerel yönetim anlayışı içinde olacağız. Türkiye artık Ankara`dan yönetilmiyor. Yatırımın gelmemesinin nedeni güven meselesi" dedi.
Toplantıda diğer heyet üyeleri de bir konuşma gerçekleştirdi. (Fırat Arslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir