• DOLAR 32.326
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2303.134
  • ...
Üç yıldızın etrafında dolanan gezegen
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Nevada Üniversitesinden Dr. Jeremy Smallwood ve arkadaşları, yakın zamanlarda aynı anda üç yıldızın etrafında dolanan bir gezegenin varlığına dair bulgular elde ettiklerini açıkladılar.

Araştırmacılar, Şili’deki ALMA teleskoplarını kullanarak GW Orionis adlı bir üçlü yıldız sistemi hakkında topladıkları verileri incelediklerinde, her üç yıldızı da çevreleyen çembersel bir yörünge üzerindeki gaz ve toz bulutu yoğunluğunun, sistemin geri kalanına kıyasla daha düşük olduğunu fark etmişler.

Gezegenler, yıldızları çevreleyen gaz ve toz bulutlarının zamanla yoğunlaşmasıyla oluşur. Dolayısıyla bu durum, her üç yıldızı da çevreleyen düşük yoğunluklu çembersel yörüngede bir gezegenin dolandığını düşündürtüyor.

Araştırmacılar da elde edilen verileri açıklayabilecek çeşitli senaryoları tek tek değerlendirdiklerinde, sistemde büyük olasılıkla aynı anda üç yıldızın etrafında birden dolanan bir gezegen olduğu sonucuna varmışlar.

Ötegezegenler günümüzde teleskoplarla doğrudan görülemiyor. Ancak bir yıldız sisteminde genellikle önce Jüpiter ve Satürn benzeri gaz devleri daha sonra Dünya ve Mars gibi kayaç gezegenler oluşur.

Keşfedilen gezegenin de Jüpiter benzeri bir gaz devi olduğu düşünülüyor.

Kaynak: TÜBİTAK

Bu haberler de ilginizi çekebilir