• DOLAR 32.376
  • EURO 34.97
  • ALTIN 2325.65
  • ...
Erbil halkı mevlid etkinliği öncesi duygularını paylaştı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Irak Kürdistan'ın başkenti Erbil'de her yıl geleneksel hale getirilerek idrak edilen mevlid etkinliği, bu yıl da coşkuyla kutlanacak.

 

18 Ekim'de tarihi Erbil Kalesi'nin dibindeki meydanda düzenlenecek kitlesel etkinlik için hazırlıklar sürerken, vatandaşlar duygularına İLKHA mikrofonuna anlattılar.

Kürdistan'da mevlid etkinliğinin Sultan Muzaffereddin Gökböri döneminden bu yana geleneksel olarak kutlaya geldiğini belirten Refîq Xoşnaw, halkın bugüne çok önem verdiğini söyledi.

Refîq Xoşnaw, " Resulullah için yapılan bu merasim bütün Kürdistan bölgesinde Sultan Muzafereddin döneminde başlamış. Sultan kendi döneminde Erbil'in yöneticisiydi. Sultan Muzaffereddin, Resulullahın hayatına çok önem veren bir kişiliğe sahipti. O günden bugüne Erbil'in bütün esnafı buna saygı için dükkanlarını gördüğünüz gibi afiş ve pankartlarla süslüyor. Sadece Kürdistan değil, Irak ve Kürdistan parlamentosu da buna daha fazla önem vermesini istiyorum. Bugünü resmî tatil ilan etsin ve bugünün değerini halka anlatmak için ayrı bir çalışma yapsınlar." dedi.

Mevlid etkinliği Kürdistan ve bütün Irak'ta bayram havasında kutlanıyor

Mevlid etkinliğinin Kürdistan bölgesi ve Irak'ta bayram havasında idrak edildiğini dile getiren Refîq Xoşnaw, şunları söyledi:

Bu merasim aslında Kürdistan ve bütün Irak'ta aynen Ramazan ve Kurban bayramları gibi önemli görülmekte. Yarın bütün halk bu meydanda Resulullahın doğumu için toplanacak. Bütün Kürd halkı evinde özel olarak kutlamakta. İsterim ki bütün taraflar bir masa etrafından toplansınlar ve bugünün önemini anlatsınlar. Bilsinler ki Resulullah gibi büyük bir insan, bir Peygamber dünyada kalmadı. O bile vefat etti. Artık ölümü kendi gündemine alsınlar ve ölümden ibret alsınlar. Tabi bunu sadece Kürdistan için söylemiyorum. Bütün ırak, bütün insanlık bunu böyle bilmelidir.

Sen'an İrfan Nuredddin ise engeli olan Tarık isim vatandaşın Peygambere olan sevgisinden dolayı yılın 365 günü, Erbil'in her köşesinde, süslediği engeli aracında ilahi ve mevlid dinleterek halka şeker dağıttığını söyledi.

"Bütün İslam alemi için bu büyük bir gündür"

 Her yıl Erbil halkı mevlid etkinliği münasebetiyle iş yerlerini süslediğini belirten esnaflardan Feriddün Aziz ise şunları söyledi:

Her yıl Erbil halkı Resulullahın doğum yıl dönümü münasebetiyle dükkanlarını süslüyorlar. Yemek verip, tatlı dağıtıyorlar. Kapalı çarşının bu çalışmasından dolayı Erbil halkı bugünde özelikle gelip çarşıyı geziyor. Salgın nedeniyle bu yıl biraz sönük geçiyor. Salgın olmasaydı değişik ışıklandırma ve süslemeler yapılıyordu. Bazı yerler seriliyordu. Daha fazla etkinlik yapılıyordu. Bütün İslam alemi için bu büyük bir gündür. Evrensel bir gündür. Bugüne saygı göstermesi lazım. İnanıyorum ki bütün Müslümanlar bunun bilincindedir.

"Bütün Irak ve Kürdistan bölgesinde en büyük etkinliktir"

Bütün Irak ve Kürdistan bölgesinde düzenlenen en büyük organizasyonun mevlid etkinliği olduğunu belirten gazeteci Muhammed el-Qaysi, bugünün halk tarafından bayram havasında idrak edildiğini ifade etti.

Muhammed el-Qaysi, "Bütün İslam alemi içinde, Müslümanların gönlünde yer etmiş olan aziz Peygamber Efendimizin vefatı yıl dönümü münasebetiyle etkinlikler düzenleniyor. Bütün ırak ve Kürdistan bölgesinde en büyük etkinliktir. İkinci büyük etkinlik imam Azzam Ebu Hanife için yapılan etkinliktir. Bir de Abdülkadir Geylani için yapılan etkinlik var. Yılın bu gününde hem Kürdistan hem de Irak'ta evler, dükkanlar, esnaflar insanlara tatlı dağıtıyor, mevlid okutuyor, şenlik yapıyorlar. Bu bizim için büyük bir gündür." dedi.

"Bu etkinliğin Müslümanlar arasında aşırılıktan uzak bir şekilde canlanmasını temenni ediyoruz"

Etkinliğin Müslümanlar arasında canlanmasını temenni eden Muhammed el-Qaysi, "Bu etkinliğin Müslümanlar arasında aşırılıktan uzak bir şekilde canlanmasını temenni ediyoruz. İfrat ve tefritte kaçmaması lazım. Bu yıl dönümünün Müslümanlar arasında kardeşlik, hoşgörü ve barışın sağlanmasına hizmet etmesini temenni ediyoruz. Bu etkinlikler İslam alemi için çok önemlidir. İslam alemi bu tür etkinliklere önem vermelidir.  Bu yıl dönümü bizim yanımızda değerlidir. Resulullah sadece bizler için değil, bütün dinler için rahmet olduğunu söylüyoruz.  Onlar da anlasınlar ki Resulullah sadece rahmettir, hoşgörü insanıdır, bizim için rehberdir, hayat kaynağıdır." diye konuştu.

(İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir