• DOLAR 32.601
  • EURO 34.835
  • ALTIN 2496.828
  • ...
1961 Paris katliamı, Macron'un timsah gözyaşları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber - Haber Merkezi

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Cezayir Bağımsızlık Hareketi'nin (FLN) 17 Ekim 1961'de Paris'te 5 Ekim 1961'de yürürlüğe giren sokağa çıkma yasağını protesto etmek için gösteri düzenlediği hatırlatıldı.

Söz konusu sokağa çıkma yasağının sadece Cezayirlilere yönelik olduğu ve bunun yerel saatle 20.30'dan itibaren geçerli olduğu ifade edilen açıklamada, 17 Ekim 1961 akşamı sokağa çıkma yasağına rağmen 25 binden fazla kişinin Paris'in birçok noktasında bir araya geldiği kaydedildi.

- "Çok sayıda yaralının yanı sıra 300 kişi öldürüldü, cesetleri Seine Nehri'ne atıldı"

Açıklamada, "Baskın acımasız, şiddetli ve kanlıydı. 12 bine yakın Cezayirli yakalandı ve Courbetin Stadı, spor kompleksine ve başka yerlerdeki merkezlere yerleştirildi. Çok sayıda yaralının yanı sıra onlarca(!) kişi öldürüldü, cesetleri Seine Nehri'ne atıldı. Çok sayıda aile o gece kaybolan yakınlarının cesetlerini hiçbir zaman bulamadı." ifadeleri kullanıldı.

Macron'un hayatını kaybedenleri saygıyla andığı belirtilen açıklamada, bu "trajedinin" uzun süre unutturulduğu, inkar edildiği veya gizlendiği kaydedildi.

Fransa işgal ettiği Cezayir'de milyonlarca sivili öldürüp, büyük soykırımlara imza attı. Bugüne dek bu savaş suçlarını ne kabul etti ne de özür diledi. Paris'te 300 kişinin ölümüyle sonuçlanan devlet suçlarıyla ilgili, Fransa'nın sadece 40 kişinin ölümüyle ilgili sorumluluk alması ve özür dilemesi, gösteriş ve iki yüzlülük olarak değerlendirildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir