• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Tarihte bugün: 16 Ekim!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

1951: Pakistan’ın ilk başbakanı Liyakat Ali Han, öldürüldü. Büyük toprak sahibi bir ailenin oğlu olan Liyakat Ali Han, Oxford’da hukuk öğrenimi görerek avukat oldu. 1923’te siyasete atılarak önce Birleşik Eyaletler Yasama Meclisi’ne, ardından da Merkezi Yasama Meclisi’ne seçildi. Tüm Hindistan İslam Birliği’ne girdikten kısa bir süre sonra, bağımsızlık mücadelesinin önderi Muhammed Ali Cinnah’ın en yakın çalışma arkadaşlarından biri oldu. Bağımsız Pakistan devletinin kurulması için verilen mücadeleye katkıları nedeniyle Müslüman halkın saygısını ve derin sevgisini kazandı. Bağımsızlığın ilanından sonra Pakistan’ın ilk genel valisi olan Cinnah tarafından başbakanlığa getirildi. Bu görevi sırasında, Pakistan’ın izleyeceği iç ve dış politikanın temellerini atarak yeni devletin kuruluşunda önemli rol oynadı. Cinnah’ın ölümünden sonra milletin önderi ilan edildi. Hindistan’la ülkesi arasındaki anlaşmazlıkları barışçı yollardan çözme politikasına karşı çıkan çevreler tarafından, Ravalpindi’de gerçekleştirilen bir suikast sonucu öldürüldü. (Pakistan’ın ilk başbakanı Liyakat Ali Han, öldürüldü)

 

1964: Çin, ilk atom bombasını patlatarak dünyanın dördüncü nükleer gücü oldu. Nükleer canavarlık BM’nin beş daimi üyesi; ABD, İngiltere, Rusya, Fransa ve Çin arasında kıyasıya bir yarış halini aldı. (Çin, ilk atom bombasını patlattı)

 

1985:Düzenlediği İzmir Mitingi’nde haremlik-selamlık bölümleri oluşturan Refah Partisi hakkında soruşturma açıldı. Kanunlarda böyle bir yasak bulunmamasına rağmen İslami hassasiyetlere karşı düşmanlık ve keyfi uygulama devam ediyordu. (Haremlik-selamlık soruşturması)

 

1988: Cumhurbaşkanı Kenan Evren, Federal Almanya’da “Bir zaman gelecek, Türkiye’de de komünist partisi kurulacak” dedi. Türkiye, özgürlükleri Avrupa’nın istediği kadar ve istediği yönde verme alışkanlığını cunta liderleri döneminde bile sürdürüyordu. Bir zamanlar ‘bunları asmayalım da besleyelim mi’ diyen 12 Eylül Darbesi’nin lideri Kenan Evren, Avrupa’ya ayak bastığında hemen yumuşayıveriyor ve şirin görünmek adına “Türkiye’de de komünist partisi kurulacak” diyecek kadar riyakârlaşıyordu. (“Bir zaman gelecek, Türkiye’de de komünist partisi kurulacak”)

 

1996: Guatemala’da bir stadyumda izdiham yaşandı; 78 kişi öldü, 100 kişi yaralandı. Futbolu bir uyutma aracı olarak kullanan Batı, futbol holiganizminin de aynı zamanda körükleyicisiydi ve insanlar sarhoşcasına futbol fanatiği oluyor, bu uğurda birbirlerini öldürüyorlardı. (Stadyumda izdiham; 78 kişi öldü)

 

2002: ABD başkanı George Bush, ABD Kongresi’nin onayladığı, Irak’a savaş açma yetkisi veren kararı imzaladı. Irak’ı işgal etmek ve Ortadoğu’da kıyım ve katliamlarda bulunmak için ABD açısından tüm hazırlıklar tamamdı ve geri sayım başlamıştı. Buna karşın Ortadoğu’nun Müslüman halkları ve Irak halkı, başlarına gelecek felaketi öngörmüyor ve tedbir alma yoluna gitmiyorlardı. Buna karşın, Irak devlet başkanı Saddam Hüseyin, 7 yıllık yeni görev süresi için düzenlenen halk oylamasında oyların tamamını aldı. ABD’nin tehditlerine göstermelik bir seçimle karşılık vermeyi tercih eden Saddam Hüseyin, kendisiyle beraber tüm halkı da felakete sürüklüyordu.  (Irak’a savaş açma yetkisi)

 

2015: Savaş bölgelerinden kaçan mültecilerin Avrupa’ya tehlikeli yolculuğu sürerken, Yunanistan’ın Midilli Adası yakınlarında “Aylan Kûrdi” benzeri bir dram yaşandı. Yunan Sahil Güvenliği, cansız bedeni sahile vuran bir kız çocuğu buldu. Suriye’de savaşın şiddeti artıkça bu olaylar sıradanlaşacak ve ‘vaka-yı âdiye’den sayılacaktı. (Midilli Adası yakınlarında yeni bir dram)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir