• DOLAR 32.37
  • EURO 34.992
  • ALTIN 2324.852
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Doların yeni haftaya yükselişle başlaması ve 9,20 lira ile tüm zamanların rekorunu kırması üzerine piyasalarda hareketlilik yaşanıyor. Dolardaki yükseliş sonrası altın gramda 530 liranın üzerinde işlem görüyor.

Son zamanların yükseliş rekorunu kıran altının gram fiyatı 530 liranın üz3rine çıktı. Fiyatların sürekli yükselmesi ise yatırım yapmak isteyen vatandaşları kuyumculara yöneltiyor.

 

Altının gram fiyatının yılsonunda 580 lira seviyesine ulaşacağını öngören kuyumcular ise vatandaşları altınlarını bozdurmamaları konusunda uyarıyor.

Günlerdir yükselişte olan altın fiyatları tarihi bir rekor yaşarken gram altının fiyatı ise 530 lirayı geçti. Altının daha da yükseleceğini tahmin ettiklerini belirten Gaziantep’teki kuyumcular, altını olanların kesinlikle altınını bozdurmamasını tavsiye etti.

Altın fiyatlarındaki yükselişte dünya piyasasının ve doların da etkisinin olduğunu belirten kuyumcular, dünyada yaşanılan etkenlerin de altın fiyatlarının yükselmesine neden olduğuna dikkat çekti.

Altın fiyatlarının daha da artacağı öngörüsünde bulunan kuyumcular, has altın fiyatlarının geçen sene 540 liranın üzerine çıktığını hatırlatarak, “Bu sene içerisinde daha yüksek bir fiyata çıkacağını tahmin ediyoruz.” şeklinde konuştular.

Geçen sene Covid-19 salgını nedeniyle altın fiyatlarında bir artış yaşandığını ve 2019 yılında ise 291 lira olan has altın fiyatının 2020 yılını 456 lirayla kapattığını hatırlatan kuyumcular, 2020 yılında has altın fiyatının 540 liraya kadar yükseldiğini hatırlattılar.

Altının yükseleceğini aylar öncesinden tahmin ettiklerini belirten kuyumcu Erhan Tabur, altın fiyatının TL bazında 540 lirayı geçerek daha yüksek bir fiyata çıkacağını öngördüklerini söyledi.

“Yatırımcılara altınlarını bozmamalarını öneriyoruz”

Altındaki bu yükselişi beklediklerini ifade eden Tabur, “Altının gramı 500 lira bandında iken Merkez Bankası başkan yardımcılarının görevden alınmasını piyasa ters tepki olarak karşıladı. Şu anda altının yükselmesini buna bağlıyoruz. Altının gramı 530 liraya kadar yükseldi. Fiyatların bu seviyede kalıp kalmayacağı anlamında şu anda yorumlar çok erken olabilir. Fakat genelde ani yükselmelerde tekrar altın geri düşer. Şu anda altını olanlar altınlarını satabilirler. Altının gram fiyatı 510-515 liraya düştüğünde de tekrar altın alabilirler. Ama uzun vadeli yatırımcılar için ise altınlarını bozmamalarını öneriyoruz. Çünkü yılsonundaki yükselişlerde bir değişiklik yoktur. Bilakis üzerine eklemeler var. bu sene yılsonunda altının gram fiyatını 540 lira bandında beklerken şu anda 530 lira olan altının fiyatı yılsonunda 600 liraya kadar yükseleceğini tahmin eden ekonomistler var. Bundan dolayı uzun vadeli yatırımcılara altınlarını bozmamalarını öneriyoruz. Yine kısa vadede alım satım yapanlarda bu durumu değerlendirebilir. Tabi bu tespitler bizim kişisel değerlendirmelerimizdir. Türkiye’deki politika şartları duruma göre değişiyor. Yapılan en küçük yanlış bir ekonomik hamle yorumlarımızın tamamını alt üst ediyor. Bu nedenle yapılması gereken doğru ekonomik adımlar ve politikalardır.” dedi.

“Altın fiyatlarının daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz”

Altının her zaman yatırımcısına kazandırdığını belirten Burak Babaoğlu da, “Yaklaşık 2 ay boyunca 480 lira bandında olan altının gram fiyatı son zaman diliminde 500 liranın üzerine çıktı. Merkez Bankası’nın faiz indiriminden sonra doların yükselmesi ile altın fiyatı 527 lira seviyelerine geldi. Bugün itibarıyla 24 ayar has altının fiyatı 527 lira oldu. Tam altın satış fiyatımız 3465 lira, yarım altın 1732 lira ve çeyrek altın 866 liradan işlem görüyor. Bu fiyatların daha da yükseleceğini düşünüyoruz. Ons bağlı olarak bir artış gerçekleşebilir. Altın uzun vadede en iyi yatırım aracıdır. Bu fiyatlar kimseyi yanıltmadı. Altın yine yatırımcısına kazandırdı. Geçen yıl gramını 510 liraya altın alan biri şu anda 525 liradan altın bozdurarak kâr elde etmiş durumdadır.” ifadelerini kullandı.

“Altın her zaman için en iyi yatırım aracıdır”

Ahmet Dışbudak ise yatırımcılara ve elinde altın bulunduranlara altınlarını bozdurmamalarını tavsiye ederek şunları söyledi:

“Altının yükselmesinin devam edeceğini tahmin ediyoruz. Çünkü bir yıldan beri yükselmeyen bir altın fiyatı var. Daha önceleri altın 540 lirayı görmüştü. Hiçbir zaman altın yatırımcısına kaybettirmez. Altın fiyatları ilk etapta 540 liraydı. Altının fiyatını ilerleyen dönemlerde de daha yüksek fiyatlara çıkacağını tahmin ediyoruz. Her dönemde olduğu gibi sene sonuna doğru altın fiyatlarında bir tırmanış olur ve halkımız bu tırmanışı gördüğünden dolayı altına talebi gözlemliyoruz. Şu anda alım ve satım normal seviyede seyrediyor, aşırı bir yoğunluğumuz olmamakla birlikte vatandaşlarımızın altına talebi devam etmektedir. Altın her zaman için en iyi yatırım aracıdır ve altın her dönemin en güvenli limanı olduğu gibi şu anda da en güvenli liman yine altındır. Vatandaşların altına talebi hiçbir dönemde bitmemiştir ve bitmez.”

“Ellerinde altını olanlar bozdurmasınlar”

Altın fiyatlarının tekrar yükselişe geçtiğine dikkat çeken Mustafa Özkan, “Her ülkede olumsuz şartlar var. Bu şartlarda en güvenilir limanın altın olduğunu gösteriyor. Bu yüzden altın fiyatları yükseliyor. Altın alma imkanı olanlar alsınlar. Fakat ellerindeki altınları bozdurmasınlar. Çünkü altın yükseliyor, bu yükseliş devam edebilir. Yükselişin ne zamana kadar süreceğini ise bilmiyoruz. Altın fiyatının düşmesi için dünyadaki olumsuzlukların kalkması lazım. Fakat dünya geneline baktığımızda bütün ülkelerde olumsuz şartlar yaşanıyor, bütün ülkelerde pandemiden dolayı sıkıntılar yaşanıyor. Bu durum altın piyasasını da dövizi de etkiliyor.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız