• DOLAR 32.598
  • EURO 34.831
  • ALTIN 2509.425
  • ...
Akil insanlar Van`da
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Can Peker Başkanlığındaki Sibel Eraslan, Ayhan Ogan, Mahmut Arslan, Abdurrahman Kurt ve Zübeyde Teker`in yer aldığı heyet, ilk önce Hacıbekir mahallesinde ikamet eden Ferzende Abi ve ailesini ziyaret etti. Burada Abi ile görüşen heyet, ailenin sıkıntılarını ve süreçle ilgili görüşlerini dinleyerek not aldı.
 
"Allah bana bir dil vermiş…"
Can Peker`in, Kürt meselesinin temelinde asıl olarak insan hakları sorunun olmasını belirtmesi üzerine Ferzende Abi, "Doğru ben empati yapıyorum. 40 bin insan işkence yaşadı, onlar öyle bir şey yaşamadı. İşkenceler ölümden beter. Sakat kalmayan kimse kalmadı. Biz kimsenin ülkesini işgal etmedik. Bir halk var ezilen, sömürülen bir halk var. Biz fazla bir şey istemiyoruz. PKK`nın yaptığı yanlışlıkları da eleştirdik ama biz diyoruz ki biz benliğimizi istiyoruz. Allah bana bir dil vermiş, benim kültürümü, benliğimi, kimliğimi özgür irademle yaşamak istiyorum. Bu çok insani bir durum. Sadece Kürtler bunu istediği için zulüm gördü" açıklamalarında bulundu.
 
"Anayasa güvencesi altına alınmayan bir çözümü kimse kabul etmez" Abdurrahman Kurt`un ise, "Bu süreç ile ilgili beklentiniz ne. Bu demokratik çözümün içi ne ile doldurulmalı?" sorusu üzerine ise Abi, "Halkı içinde Kürt kelimesi Kürt özgürlüğü veya Kürtlere ait bir şey geçmeyen bir süreç olumlu karşılanmaz. Özellikle bu aileler karşılamaz. Bu aileler bedel ödemiş. Anayasa güvencesi altına alınmayan bir çözümü kimse kabul etmez. Demokratik bir sürecin koşulları var mıdır. Böyle bir imkan bize tanınıyor mu? Gerek basın gerek hükümet tarafından öyle gösteriliyor. İçinde Kürt kelimesinin geçmediği bir süreç nasıl olabilir. İçinde Kürtlerin, Kürt halkının dini, kültürü benliği geçmeyen bir süreç olumlu karşılanmaz. Mutlaka bunun bir karşılığı olmalı ismi net konulmalı. Böyle olursa süreci destekleriz. Başımızın üstüne koyarız" diye konuştu.
 
Heyet buradan ayrıldıktan sonra Cuma namazından sonra halkın görüş ve taleplerini aldı.
 
"Kürt Müslüman olduğumuz için katledildik"
Türkiye cumhuriyetinin kuruluşundan itibaren özellikle Müslüman Kürtleri katlettiğini söyleyen Eyüp ileri adlı yaşlı bir vatandaş, "On binlerce insanımız cumhuriyet tarihinden bu yana öldürülmüş. Neden? Biz Müslüman`ız ve Kürt`üz demiş. Camileri kapatmışlar, kapatmayın demişler onun için öldürülmüşler. Herkes kardeştir. Allah rızası içi barışı sevelim. Barışın yanında olalım" diyerek başlatılan sürecin desteklediklerini ifade etti.
 
"Çektiklerinizi Türkiye`nin her tarafı bilmesi lazım"
Heyet daha sonra Ahmed-i Xani parkında hakla sohbet etti. Burada halka hitaben bir konuşma yapan Can Peker, "Ne kadar çok acı çektiğinizi biliyoruz. Tabi, sizin kadar bilmiyoruz; çünkü çeken bilir. Bir noktaya geldik. Bundan sonra dönüş yok. Bundan sonra Türkiye`de Kürt haklarından öte insan hakları egemen olacak. Bu sadece belli bir ırk için değil. Müthiş bir barış iradesi gördük. Biz, sizlerden duyduklarımız Ankara`ya götüreceğiz. Ama sizin sesiniz hep çıkmalı. Sizin sesiniz çıktıkça daha güçlü olacağız. Sizin çektiklerinizi Türkiye`nin her tarafı bilmesi lazım" diye konuştu.
 
Heyet daha sonra başka bir aileyi ziyaret etmek üzere buradan ayrıldı. (Fırat Arslan, Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir