• DOLAR 32.521
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2494.059
  • ...
Tarihte Bugün: 15 Ekim
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

15 Ekim’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1783: İlk defa balonla uçuş gerçekleştirildi. Balon, ısıtılmış hava ya da helyum, hidrojen gibi hafif bir gazla doldurulan, atmosferde uçabilen, genellikle sepetli bir hava taşıtıdır. İnsanoğlu ilk olarak uçurtma ile insan ve yük taşımaya çalışmıştır. Ancak balon ilk “pratik” hava taşıtıdır.  (İlk defa balonla uçuş gerçekleştirildi)

1878: İstanbul’da duvarcılar, kunduracılar ve terzi işçileri greve çıktı. Osmanlı’nın son yıllarında da olsa modern manada işçi hakları batıdan çok daha ileride ve insancıl bir durumdaydı. Cumhuriyet döneminde her alanda olduğu gibi bu alanda da hiçbir muhalefet ve karşı koymaya izin verilmemiş ve tüm grevler vatana ihanet olarak değerlendirilmiştir. (İstanbul’da grev)

1961: Uluslararası Af Örgütü, Londra’da kuruldu. Uluslararası Af Örgütü Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi ve diğer uluslararası standartlarca belirlenmiş her türlü insan hakkını savunma ve teşvik etmeyi amaç edindiğini söyleyen uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Ancak Af Örgütü, özellikle işgalcilerin Filistin’de yaptığı zulüm ve katliamlara karşı etkili olmamakla suçlanmakta ve bu yönüyle Batı güdümünde ve hizmetinde bir kurum   izlenimi vermektedir… (Uluslararası Af Örgütü, Londra’da kuruldu)

1961: 27 Mayıs 1960 Askeri Darbesi sonrasında kısıtlı ve sınırlı seçim kampanyasının ardından, genel seçimler yapıldı. Seçime dört parti katıldı. Cumhuriyet Halk Partisi 173, Adalet Partisi 158, Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi 54, Yeni Türkiye Partisi 65 milletvekili kazandı. Cuntanın mutlak kontrolünde yapılan bir seçim olmasına rağmen CHP açık ara kazanamıyor, zar zor birinci parti unvanına sahip olabiliyordu. Halk bütün baskılara rağmen cuntayı ve cuntayı destekleyen CHP’yi onaylamadığının mesajını veriyordu. (Türkiye’de genel seçimler yapıldı)

2003: İlham Aliyev, babası Haydar Aliyev’in yerine geçerek Azerbaycan Devlet Başkanı oldu. Yapılan seçimler sonrası Azerbaycan’ın 4’üncü Cumhurbaşkanı olan İlham Aliyev, aynı zamanda Yeni Azerbaycan Partisi’nin başkanıydı. İlham Aliyev’in babası Haydar Aliyev’in uluslararası destekle ve özellikle de ABD desteğiyle işbaşına geldiği noktasında ciddi eleştiriler vardır. Diğer taraftan, İlham Aliyev döneminde Azerbaycan’da 28 Şubat Türkiye’si yaşanmaktadır. Müslümanlara baskılar yapılmakta, başörtülü öğrencilerin okumasına izin verilmemekte ve İslami hareketlere yaşam hakkı tanınmamaktadır.  (İlham Aliyev Azerbaycan Devlet Başkanı oldu)

Bu haberler de ilginizi çekebilir