• DOLAR 32.57
  • EURO 35
  • ALTIN 2427.624
  • ...
Bir Sınav Skandalı da Rusya`dan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Rusya’nın üniversite girişinde uyguladığı Devlet Sınavı sorularının internet ortamında paylaşım sitelerinde yer alması tepkilere neden oldu. Vatandaşlar, sınavın tamamen kaldırılmasını istiyor.

Moskovski Komsomolets gazetesi Moskova bölgesinde İngilizce’den sınava girenlerin yüzde 90’ının 100 puan aldığını duyurdu. Haziran ayında farklı derslerden farklı zamanlarda yapılan sınavlara itirazlar sürüyor.

Rusya`da saat farkından dolayı ülkenin uzak doğusunda birkaç saat daha erken yapılan sınav soru ve cevapları sosyal paylaşım sitesi Vkontakte.ru`da yayınlandı. 300 bine yakın öğrencinin bu imkandan istifade ederek sınav sorularını cevapladığı ortaya çıktı. Bazı bölgelerde ise öğretmenlerin soruları çözmede yardımcı olduğu ve öğrencilerin başkaların yerine sınava girdiği iddia ediliyor. Bazı vatandaşlar ise sınav sorularını ve çözümlerini sosyal içerikli siteler vasıtasıyla satmaya çalıştı.

Tüm bu olumsuzlukları dikkate alan hükümet, gelecek yıl sınavlarda polisin görev alacağını duyurdu. Ayrıca içişler bakanlığına bağlı askerlerin de görev yapacağı sınavlarda şimdiye kadar serbest olan cep telefonların kullanımı yasaklanacak ve sınav boyunca ülke genelinde vkontakte.ru`ya benzeyen sosyal paylaşım sitelerine de erişim engellenecek.

Toplu kopya olayı siyasi haberlerle aynı derecede Rusya gündemine oturdu. İngilizce yayın yapan Rus Moscow Times gazetesi için yorum yazan Sosyolog Boris Kagarlitski, olayın 2012 başkanlık seçimlerinde Başbakan Vladimir Putin mi Devlet Başkanı Medvedev mi aday olacak konusunu bile geride bıraktığını belirtiyor.

Hukuka alenen uymama uzun zamandan beri Rus toplum için sıradan bir şey olduğunu ifade eden Kagarlitski, “Medvedev başkanlık koltuğuna oturduğundan beri yolsuzluğa karşı mücadele başlattı, ancak sorun şimdiye kadar görülmemiş boyutlara ulaştı. Devlet sınavında hile bütün şehir ve bölgelerde üstü kapanan ulusal hastalık haline geldi. Devlet sınavında yaşananlar, hem kanun ihlalinin hem de yolsuzlukların ne dereceye varabileceklerini gözler önüne serdi.” diye yazdı.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir