• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Numan Kurtulmuş Mardin’de STK Temsilcileriyle bir araya geldi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mardin Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması’na katılan Ak Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, burada yaptığı konuşmada önemli değerlendirmelerde bulunarak, yeni dünya düzenine ve Türkiye’nin bölgedeki rolüne dikkati çekti.

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş ve çok sayıda STK temsilcisinin katıldığı toplantıda dünyanın ve Türkiye’nin şu anda içinde bulunduğu şartlara değinen Kurtulmuş “Soğuk savaş sonrasında ve özellikle son 10-15 yıllık süreçte dünya ekonomisinde ve siyasetinde çok önemli değişiklikleri hep beraber yaşıyoruz. Salgın olmasaydı bile küresel ölçekte çok büyük değişimlerin yaşandığı bir dönemi yaşıyoruz. Örneğin dünya ekonomisinde yeni güç merkezlileri ortaya çıktığını ve özellikle Asya’daki üretim güçleri yükselen ülkelerin kayda değer çıkışları olduğunu görüyoruz.” dedi.

Dünya siyasetinde çok önemli değişikliklerin olduğunu ve her yerde çatışma ve gerilim bölgelerinin ortaya çıktığını ifade eden Kurtulmuş “İşgaller, iç çatışmalar ve terör vasıtasıyla dünya ekonomisinde olduğu gibi dünya siyasetinde de yeni gelişmelerin kapısının aralandığı çok önemli bir dönemin içerisindeyiz. Örneğin sadece yaşadığımız coğrafyada 1990’ların başlarından itibaren yaşadığımız siyasi gelişmelerin hatırlayalım. Irak’ın işgaliyle başlayan parçalanmışlık ve ardından maalesef Suriye’de başlatılan savaş ile oranın darmadağın edilmesi. Yemen’in ikiye bölünmesi, Mısır’da Libya’da yönetim değişiklikleri ve diğer ülkelerdeki iç çatışmalarla bu bölgeler türbülanslı bölge haline gelmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Emperyalist devletler örgütlere destek vermezse 2 haftaya dünyada terör kalmaz”

Dünyada artık vekalet savaşların yaşandığını ve devletlerin ateşe dokunmadan maşalar vasıtasıyla çatıştıklarının altını çizen Kurtulmuş “Bu vekalet savaşlarından birine zamanında Mardin’de etkilendi. Bu anlamda terör örgütleri üzerinden burada yaşayan halklar birbirine düşman edilmeye çalışıldı. Bazı büyük emperyalist ülkeler terör örgütlerine silah istihbarat ve lojistik destek vermesinler hatta siyasi destek sağlamasınlar dünyanın hiçbir yerinde bir-iki haftaya terör örgütü kalmaz. Bu DEAŞ denilen örgüt silah ve lojistik olmadan nasıl ortaya çıktı? Ya da ellerine silah tutuşturulan PYD’si YPG’si nasıl ortaya çıkıp Suriye’yi ve Irak’ı hallaç pamuğu gibi sıkıp atacak?” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin bölgenin kilit noktasında olduğunu ve ayakları üzerinde güçlü durmasının başta Suriye ve Irak olmak üzere bütün bölge halklarının hayrına olduğuna dikkati çeken Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Osmanlı’nın çöküşüyle ortaya konan 30 parçaya ayrılmış Anadolu senaryosu bir asır sonra yani bugünde bitmemiştir. Emperyalist devletlerle Türkiye’nin Ortadoğu politikaları örtüşmüyor çünkü onların bu bölgede istediği daha fazla kaostur. Bizim istediğimiz ise bu coğrafyada yaşayan bütün halkların birleşmesidir. Bu coğrafyada yaşayan; Türk, Kürt, Arap ve Acemlerin ortak hedefe doğru ilerlemesini istiyoruz. Onların amacı daha fazla bölmek bizim amacımız ise daha fazla bütünleştirmektir. Bu coğrafyada yaşayan bütün halkların ve dinlerin geleceği dostluk ve kardeşlikten geçiyor. Her kim bilerek ya da bilmeyerek bölünmekten yana konuşuyorsa bilin ki bölge halkalarının hayrına konuşmuyordur.”

Türkiye’nin yeni dünyada gelişmeleri seyretmek yerine güçlü bir şekilde yer alması gerektiğini söyleyen Kurtulmuş, dünya genelini etkileyen salgına ve bununla birlikte yaşanan ekonomik durumdan söz ettikten sonra Mardin’de faaliyet yürüten STK temsilcileriyle basına kapalı olarak sorulu-cevaplı istişarede bulundu. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir