• DOLAR 32.602
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2497.616
  • ...
Nükleer bombanın babası vefat etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Doğruhaber

Pakistan'da 'nükleer bombanın babası' olarak isimlendirilen ve ilk defa Müslümanların bu silaha sahip olmasını sağlayan metalürji mühendisi Abdulkadir Han 10 Ekim'de koronavirüsten vefat etti.

İran'ın ve Kuzey Kore'nin nükleer programının da fikir babası olduğu kabul edilen Abdulkadir Han uzun bir süre ABD ve MOSSAD'ın tehditlerine uğramıştı

85 yaşında COVID-19'dan vefat eden Abdulkadir Han, anavatanı Pakistan'da ulusal bir kahraman olarak kabul edilirken Batı ülkeleri onu nükleer silahların sırrını "haydut ülkelere satmakla" suçladı.

Abdul Qadeer Khan | Biography, Nuclear Weapons, & Facts | Britannica

ABDULKADİR HAN KİMDİR?

1 Nisan 1936'da Hindistan'ın Bhopal kentinde doğan Han, Hindistan'ın 1947'de bölünmesi sırasında Pakistan'a göç ettiğinde henüz  bir çocuktu.

1960 yılında Karaçi Üniversitesi'nde bilim eğitimini tamamladı, ardından Hollanda ve Belçika'da ileri eğitimlerini tamamlamadan önce Berlin'de metalurji mühendisliği okumaya devam etti.

Anglo-Hollanda-Alman nükleer mühendislik konsorsiyumu Urenco için çalışırken onu Hollanda'dan çalmak ve 1976'da Pakistan'a geri getirmekle suçlandı.

Pakistan'a dönüşünde, zamanın Başbakanı Zülfikar Ali Butto, Han'ı hükümetin gelişmekte olan uranyum zenginleştirme projesinden sorumlu tuttu.

Abdulkadir Han daha sonra bir gazete röportajında, 1978'de ekibinin uranyumu zenginleştirdiğini ve 1984'te nükleer bir cihazı patlatmaya hazır olduklarını söyledi.

Doctor Abdul Qadeer Khan" Poster by zakiKhan | Redbubble

1998 nükleer testinin başarıya ulaşması ile beraber baskı dönemi başladı.

ABD Pakistan'a baskı yapmaktaydı.

Mart 2001'de, dönemin Cumhurbaşkanı Pervez Müşerref Abdulkadir Han'ı Kahuta Araştırma Laboratuvarları başkanlığından alıp özel danışmanı yaptı.

Sonraki yıllarda ABD baskısı sürünce nükleer silahların sırrını çalmaktan ve başka ülkelere satmaktan yargılandı ve ev hapsine mahkum edildi

Han, 2008'de AFP haber ajansına verdiği bir röportajda, “Pakistan'ı nükleer bir ulus yaptığımda ilk kez ülkeyi kurtardım ve şimdi itiraf ettiğimde ve tüm suçu kendime yüklediğimde ülkemi tekrar kurtardım” dedi.

85 yaşındaki bilim insanı pazar günü Covid 19 virüsünden dolayı vefat etti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir