• DOLAR 32.569
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2434.866
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Merkez Melikgazi ilçesinin, Vatan Caddesi'nde bulunan Turşucu Bayram Usta, 46 yıldır kendi ürettiği yaklaşık 81 çeşit turşuyu satmaya devam ediyor.

 

Turşu işine 1974'te seyyar olarak başladığını ifade eden Aydoğan, "Seyyardan sonra Kale'nin içine geçtik. Kale'nin içinde 15 sene kaldık. Orası tadilata girince, dükkâna geçtik. Kale'den çıkalı da 10 yıl oldu. Şu anda Vatan Caddesi'ndeyiz. Turşu kışın acılı içilirse nezleye, gribe, çok iyi geliyor. Bağışıklığa, hazımsızlığa, iştahsızlığa, özellikle Coronavirüs hastalığına acı turşu suyu çok iyi geliyor, tam olarak bir ilaç oluyor. Onun için fazla içiliyor. İnsanlar Coronavirüs olunca turşuya yöneldi, en fazla acılı turşu suyu içiliyor." dedi.

Bayram Ali Aydoğan

İlk olarak okul önlerinde turşu satmaya başladığını söyleyen Aydoğan, "Benim müşterilerim ilkokul, ortaokul öğrencileriydi. Şimdi öğretmen doktor, mühendis, iş adamı olup turşu suyu içmeye hâlâ gelirler. Turşu suyu içmeye gelenler eski müşterilerim." ifadelerini kullandı.

"81 çeşit turşu var"

81 çeşit turşu çeşidinin olduğunu belirten Aydoğan, "En fazla karışık turşu, salatalık turşusu meşhur. Yine de rağbet gören turşu çeşitleri olarak, yumurta, muz, kozalak, bamya gibi ürünler de tercih ediliyor. Değişik turşu olarak yumurta, balık, kozalak var. Kozalak, aslım ve bronşite, nefes darlığına, öksürüğe iyi geliyor. Sarımsak turşusu bu aralar iyi gidiyor." diye belirtti.

"Bizim ürünlerimiz doğal, içerisinde katkı maddesi yok, bu yüzden sürekli içiliyor "

Yaz ayında işlerinin daha çok olduğunu belirten Aydoğdu, "Gurbetçiler bizim buraya geliyorlar. Ayrıca Fransa, Belçika, Hollanda, Almanya'dan da gelenler oluyor. Geçen sene gelemediler ama bu sene geldiler Allah'a şükür. Benim müşterilerim eski nesil, çocuklarını da getiriyorlar alışmaları için. Biz okul döneminde 'Bayram ustadan içtik, siz de alışıp için' diyorlar. Bizim zamanımızda okulların önünde seyyarlar ayran, turşu, limonata gibi şeyleri satıyorlardı. Şimdi okulların önünde bir şeyler olmayınca, yeni nesil fabrikasyon ürünler olan hazır içecekleri tüketiyorlar. Bizim ürünlerimiz doğal, içerisinde katkı maddesi yok, bu yüzden devamlı içiliyor." diye kaydetti.

Soğuk algınlığına ve nefes darlığına kozalak turşusunun iyi geldiğini aktaran Aydoğan, son olarak şunları söyledi, "Turşu iştahı açıyor, hazımsızlığa, mide bulantısına iyi geliyor. Turşu hiçbir zaman bıkkınlık vermiyor, içiliyor devamlı. Turşu bizim Kayseri'de kete ile iyi gidiyor. Kış geliyor, herkese turşu içmelerini öneriyorum." (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız