• DOLAR 32.59
  • EURO 35.042
  • ALTIN 2429.944
  • ...
Güvenli liman olarak anılan altın da, yaşanan tarihi depremin etkileri sürüyor. Fiyatlardaki şok düşüşün ardından pozisyon almaya çalışan alıcılarla satıcılar piyasada tam bir panik ve kaos ortamı oluşturdu. Düşüş öncesi yüklü altın alan birçok kuyumcu iflasın eşiğine geldi. Düşen altın fiyatlarını fırsat bilen tüketiciler, kuyumcularda çeyrek altın ve cumhuriyet altını bırakmadı. Ancak Türkiye`de altının gramı 15 lira düşmesine rağmen, çeyrek ve cumhuriyetin fiyatı yükselişe geçti. Darphane`de altın kuyrukları oluştu. Üreticiler, altın bulma derdine düşen vatandaşları sahte çeyreğe karşı uyardı.

DARPHANE: BÖYLE BÜYÜK BİR TALEP TARİHİMİZDE YOK

Çift vardiya çalıştıklarını belirten Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Sadettin Parmaksız, son aldıkları 5.4 tonluk talebin bir hayli yüksek olduğunu belirtti. Parmaksız, "Böyle bir talep Darphane tarihinde yok" diye konuştu. Geçen yılın tamamında 40 tonluk talep geldiğini ifade eden Parmaksız, sadece bu yılın ilk 4 ayındaki rakamın ise 37.5 tona ulaştığını kaydetti.

KARABORSADA PATLAMA

Altın Fiyatları ndaki ani düşüş karaborsa satışlarda patlama yaptı. Kapalıçarşı`daki Asallar Kuyumculuk`un sahibi Mehmet Selvi, çeyrek altının da kara borsasının oluştuğunu belirterek "Kapalıçarşı`da çeyrek bulmak neredeyse imkânsız" dedi. Selvi, şunları anlattı: "Bazı kuyumcular elinde altın olmasına rağmen satış yapmıyor. Dolayısıyla aşırı bir fiyatlama söz konusu. Bu hafta vatandaşlara çeyrek ve cumhuriyet altınından uzak durmalarını tavsiye ediyoruz."

SAHTEYE DİKKAT!

Satışlardaki patlama sektörde kaos ortamına neden olunca fırsatçılar hemen harekete geçti. Piyasaya çok sayıda sahte altın sunulduğu belirtiliyor. Son iki günde İstanbul Emniyet Müdürlüğü`ne 20`den fazla sahte ihbarı geldi. Karakaş Atlantis Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Karakaş, vatandaşları sahte altın konusunda uyararak şunları söyledi: "Düşüş fırsatından yararlanmak isteyen vatandaşlar sahte altına dikkat etmeli. Yoğun talep nedeniyle piyasada altın azaldığı için sahte satışı arttı."

DARPHANE`DE KUYRUK

Altın piyasasında yaşanan büyük kaosta Darphane`nin kapasitesi tartışma konusu oldu. Pendik Kuyumcular Odası Yönetim Kurulu Üyesi Haşim Karakaya, "Darphane`nin haftalık kapasitesi 1.5 ton. Ancak talep 5.5 ton. Yüksek talep nedeniyle gece yarısından itibaren Darphane`nin önünde kuyruk oluşuyor. Ancak kapasitesi yetersiz olduğu için talebi karşılaması imkânsız" dedi.