• DOLAR 32.318
  • EURO 35.111
  • ALTIN 2300.388
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dolarda ve Euro'da yaşanan yükseliş temel gıda maddeleri başta olmak üzere birçok alanda alım gücünü oldukça zorlamaya devam ediyor. Dışa bağımlı hale gelen ülkemizde, günlük olarak değişen kurlar bütün sektörleri olumsuz yönde etkiliyor.

 

Kömür fiyatlarına gelen zamlar insanları kara kara düşündürürken turbo sobalarda bu sene oldukça yüksek zamlar yapıldı.

2-3 bin TL arasında değişen turbo sobaları alamayanlar ise ikinci el olanını ya da sac sobaları almak zorunda kalıyor. Son yıllarda üretilen ızgaralı ve kovalı saç sobalar kömür yakılmasına da olanak sağladığı için rağbet görüyor.

Bir turbo soba 2-3 bin TL iken ızgaralı bir soba tahtası, borusu ile beraber bin TL gibi bir fiyata alınabiliyor.  

"50 yıldır soba üretiyorum"

Nihat Atacan

50 yıllık soba imalat ustası Nihat Atacan, sac soba imalatının yanında havalandırma baca sistemlerini de üreterek mesleğini devam ettiriyor.

Van'ın tarihi Sobacılar Çarşısı'nda bulunan Atacan, imalathanesinde sac sobalar başta olmak üzere mangal, semaver ve saçtan yapılan birçok malzemeyi üretmeye devam ediyor.

Yaptığı mesleği birçok kişiye öğreten Atacan, birçok kişinin meslek ve iş yeri sahibi olmasına vesile olduğunu ifade etti.

Oğullarımı da mesleği öğreten Atacan, oğlunun da havalandırma sistemleri üreten fabrika kurduğunu belirterek, mesleğini geliştirmek için çaba harcamaya devam edeceğini dile getirdi.

"50 yıl önce bu sokakta elektrik yoktu"

50 yıl önce elektrik olmadığı için el emeği ile sobaları imal ettiklerini ifade eden Atacan, şimdi de makinalar ile imalata devam ettiklerini söyledi.

Atacan, "Eskiden fabrikalar yoktu. Şimdi fabrikalar soba üretiyor ama bizim yaptığımız ölçülerde yapamıyorlar. Bu sobaları imal ediyoruz. Vatandaşlar gelip alıyor. Eskiden dumandan dolayı tandır evlerinde durulamıyordu. Şimdi ise yaptığımız tandır sobaları sayesinde kadınlar rahatsız olmadan ekmeklerini yapabiliyorlar. Kışın evlerde kullanılan ve üzerinde ekmek de pişirilebilen sobalar da yaptık. Bu sayede insanlar kışın hem ısınıyor hem de ekmeklerini pişiriyorlar." dedi. 

İthal malzemelere zam yapıldığını hatırlatan Atacan "İthal saçlar, kron gibi malzemeler pahalandığı için soba fiyatları da yükseldi. Malzemeler ucuzladığında esnaf rahat eder ve daha güzel satış yapar. Eskiden el emeği ile soba ürettiğimiz için çok iyi satış yapabiliyorduk. Şimdi kış mevsiminde soba, yaz mevsiminde de mangal, semaver imal edip satıyoruz." İfadelerini kullandı.

"Turbo sobalar çok pahalı"

Turbo sobaların 2-3 bin TL'ye satıldığı için satın alınamadığını belirten Atacan, "İnsanlar mecbur kalıp bizim sac sobaları alıyor. Sac sobalar tahtası, borusu ile beraber en fazla bin TL'ye mal oluyor. Bu sobada odun, kömür ve her türlü yakacak kullanılabilir."

Birçok çırak yetiştirdiğini hatırlatan Atacan, bizim meslek ölmeyen bir meslektir. Soba imalatı dursa da havalandırma, baca sistemleri gibi alanlarda çalışmalarımız devam edecektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız