• DOLAR 32.357
  • EURO 35.114
  • ALTIN 2307.392
  • ...
Dünya Tarihini Değiştiren Belge Bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Liman bölgesinde bulunan papirüslerde, Büyük Piramit ’in inşasında çalışan bir Eski Krallık yetkilisinin günlüğü bulundu. Yetkili, notlarında piramit inşası için kireç taşı taşıdığını anlatmış.

Mısır ’ın 4.500 yıl önce kurduğu ticaret yollarıyla dünyanın en büyük uygarlıklarından biri olmasını sağlayan liman, Kızıl Deniz’de ortaya çıkarıldı.

Keşfin başını çeken araştırmacı ekibinde yer alan Paris-Sorbonne Üniversitesi’nden Pierre Tallet, Vadi el Carf bölgesinde bulunan limanın, bilinen en eski liman yapısında 1000 yıl öncesinde inşa edildiğini belirtti.

Discovery News’e konuşan Mısırbilimci Tallet, antik Mısır uygarlığının bakır ve diğer mineralleri Akdeniz’in diğer medeniyetlerine ulaştırarak büyük bir zenginliğe ulaştığına dikkat çekti.

Süveyş Kanalı’nın yaklaşık 180 km güneyinde bulunan liman, Fransa Arkeolojik Çalışmaları Enstitüsü’ne bağlı çalışan Fransız ve Mısırlı araştırmacılar tarafından ortaya çıkarıldı.

“BÜYÜK PİRAMİT’E TAŞ TAŞIDIM”

NBCNews ’in haberine göre, liman benzeri kalıntıların yanı sıra, taştan oyulmuş 100’e yakın çapa, halat ve çömlek ile kavanoz parçaları bulundu. Taştan çapaların üzerinde, ait oldukları gemilerin isimlerinin yazdığı dikkat çekti.

Tallet, kalıntılardan 10 tane de çok iyi korunmuş papirüs bulduklarını belirtti. Mısır Antika Bakanı Muhammed İbrahim, Vadi el Carf’ta Mısır’ın en eski yazılı papirusları bulduklarını belirtti. Bulunan toplam 40 papirüsün, Firavun Khufu’nun hükümdarlığının 27’inci yılında Mısırlıların günlük yaşamlarına ait bilgiler içerdiği ifade edildi.

Papirüslerden elde edilen en ilginç bilgi, Merrer adındaki bir liman yetkilisinin notlarında ortaya çıktı.

Tallet, Discovery News’e yaptığı açıklamada, “Nil Nehri bölgesinden getirilen Tura kireçtaşı için sıkça taş ocağına yaptığı yolculuklardan bahsetmiş” dedi.

Tallet, “Dört sayfası bulunan günlük, Büyük Piramit’in nasıl inşa edildiğine dair yeni bilgiler sunmasa da, piramidin inşasının iç yüzünü ortaya koyuyor” dedi. Bir diğer papirusta, Firavun Khufu’nun (Keops piramidiyle aynı isimle de anılır) yemeklerin liman işçilerine nasıl dağıtıldığından bahsedildiği belirtildi.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir