• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Suriye`de Yolun Sonu Geldi mi?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Aralarında ABD, Katar, Türkiye gibi 11 ülkenin dışişleri bakanlarını biraraya getirecek İstanbul toplantısı, Suriye meselesini yakından takip edenler açısından önemli bir dönüm noktası olarak görülüyor.

Diplomatik kaynaklar göre sınırda ciddi bir güç olan ve Halep , Humus gibi yerlerde direnen El Nusra Cephesi , ABD ve Türkiye’nin açıkça desteklediği Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) , ve Kürd Bölgelerinde YPG gibi üç farklı unsurun nasıl bir araya gelebileceği konuşuluyor.

Bu arada yabancı kaynaklar ABD ve Türkiye’nin ÖSO’yu daha fazla teçhizat ve silahlanma için bu toplantıdan karar çıkartabilecekleri konuşuluyor.

Bu Sene Olabilir mi?
Rusya ve Çin`in vetoları nedeniyle BM zemininde, müzakereye dayanan bir diplomatik sonuç çıkması olasılığı iyice azaldığından, bu 11 ülkenin Suriye`de siyasi dönüşümün "bu sene içinde sağlanması" için çalışmalarına ağırlık verecekleri kaydediliyor.

Bölgede yakın ilişki içinde olduğu Türkiye`nin İsrail ve Irak`la olan gerginliklerini gidermek için devreye giren Washington, önce İsrail`in Türkiye`den özür dilemesini, ardından da Türk ve Iraklı yetkililerin Londra`da buluşturup, ilişkilerde normalleşme süreçlerini başlattı.
Irak`ın da son dönemde yoğun baskılar neticesinde İran`dan Suriye`ye giden uçakları denetlemeye başlaması, Esad yönetimine olası silah desteğinin kesilmesi açısından önemli görünüyor.

Askeri alanda , Suriye`nin kuzeyinde etkin olan Demokratik Birlik Partisi`nin (PYD) Esad`a karşı tutumunu netleştirmeleri de, son dönemde Esad güçlerinin zor günler yaşamasına neden oluyor.

Türkiye`nin de PYD`ye karşı daha yumuşak bir tutum izlemesi Türkiye-Suriye sınırında geçen sene yaşanan gerginliğin azalmasına neden oldu.

Bütün bu uluslararası ve bölgesel gelişmelerin, Suriye konusunda ortak pozisyon alan 11 ülkenin daha etkin adımlar atması açısından uygun bir ortam yarattığına dikkat çekiliyor.

Her ne kadar "Esad`ın günleri sayılı" türünden açıklamalar azaldıysa da, uluslararası güçler Suriye liderinin günlerinin gerçekten sayılı olması için kolları sıvamış durumdalar.
 
BBC Türkçe
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir