• DOLAR 32.37
  • EURO 34.963
  • ALTIN 2325.441
  • ...
Adalet Bakanı Gül Mardin’de "Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları" toplantısında konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Mardin’de düzenlenen Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları toplantısında konuşarak Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerinin adliyedeki bütün mağdurların eli, kolu ve gözü olduğunu belirtti.

Toplantıdan çıkacak sonuçların çok değerli olacağını ifade eden Bakan Gül, mağdur ve insan odaklı adalet anlayışı için çalışmaların genişletileceğini ifade etti.

Yaptığı konuşmada, adli süreçte mağdurların yanında olmak için yapılan çalışmaları değerlendirmek için bir araya geldiklerini belirten Gül, Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları’nın önemine değinerek mağdurlara yönelik yapılan çalışmaların özetinin "Adliyenin kapısı, adaletin kapısıdır." cümlesi olduğunu söyledi.

Mağdur Odaklı Adalet anlayışının önemli adımlarından birinin Adli Görüşme Odaları olduğunu dile getiren Gül, "2017 yılında hukuk sistemimize dahil olan Adli Görüşme Odaları uygulamasıyla halkımıza adli süreçte çok önemli bir katkıda bulunuyoruz. Günümüzde 105 adliyede 110 Adli Görüşme Odaları var. İnşallah bu sayıyı yıl sonuna kadar artıracağız. Bugüne kadar bu odalarda 35 bin 232 görüşme sağlandı. Bu odalardan önce; kadınlar, çocuklar, yaşlılar, engelliler ve suça maruz kalmış tüm mağdurlar; karakol, mahkeme, adliye, hastane arasında gidip geliyorlardı. Ama bu uygulamayla suça maruz kalan bir çocuk mahkemede karşıdaki kişiyi görüp olumsuz etkilenmiyor." dedi.

“Adli Görüşme Odaları sayesinde mağdur ile fail bir araya getirilmeyerek olumlu sonuçlar elde ediliyor”

Adli Görüşme Odaları’nın tüm mağdurlar için birçok yönden önemli olduğunu ifade eden Gül, "Örneğin, suçun faili ile şiddete maruz kalmış bir bayanı aynı duruşma salonunda karşılaştırmak o bayana yeni bir travma yaşamasına ve olayın tam anlamıyla anlaşılması hususunda sorunlara yol açıyordu. Dolayısıyla suça maruz kalan herhangi biri, fail ile mahkeme salonunda bir araya gelmemesi için Adli Görüşme Odaları sistemini getirdik. Ayrıca aile mahkemelerinde de velayet mahkemelerinde de çocuğun seçimi için bu odalar kullanılıyor." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan "Güven veren ve erişilebilir bir adalet"e doğru yargı reformu strateji belgesi ile insan hakları eylem planının da hayata geçirildiğini söyleyen Gül, birinci yargı paketi ve sonraki mevzuatlarla adli destek ve mağdur hizmetleri çalışmalarının kapsamını genişlettiklerini belirtti.

Bu ay 400 yeni uzman psikolog, pedagog ve sosyal çalışmacı ataması yaptıklarını ve bu birimlerdeki uzman sayısını bin 200’e çıkardıklarını aktaran Gül "Adliyelerimizde insanımıza psikososyal desteklerimizi sağlayacağız. Uzmanlar sosyal incelemeler için saha çalışmalarına daha fazla zaman ayıracak ve böylece mağdurun meramını daha fazla anlamamıza katkı sağlayacaktır. Adalet Bakanlığı olarak bu çalışmalar için yıl sonuna kadar 200 kişilik uzman alımı yapacağız inşallah. Önümüzdeki yıl 310 uzman daha alacağız." dedi.

“Kişisel hayatın korunmasına sadece adliyenin dört duvarı içerisinde değil her alanda dikkat edilmeli”

Mardin özelinde adliyelerin yaptığı sosyal çalışmalara değinen Gül, "Bu yıl 152 dosyadaki anne ve babalarla uzmanlarımız görüşmüş, 400 evladımıza velayet davası çerçevesinde psikososyal destek verilmiştir. Mardin Adli Görüşme Odaları’nda da 78 dosyada mağdurun beyanı alınmış ve mağdurlar sanıklarla yüz yüze getirilmemiştir." ifadelerini kullandı.

Mahremiyet haklarına da değinen Bakan Gül, "Mahremiyet hakkı mağdur hakları arasında en büyük dikkat ve özenin gösterilmesi gereken konulardan birisidir. Her iddia ciddiyetle araştırılırken insan onurunun da özenle korunması esastır. Dördüncü yargı paketiyle birlikte kişinin özel hayatıyla ilgili düzenlemeler yaptık. Ayrıca beraat kararından sonra kişinin iletişim kayıtlarının yok edilmesini de hükme bağladık. Kişisel hayatın korunması sadece adliyenin dört duvarı içerisinde özen gösterilmesi gereken bir konu değil her alanda korunması gereken bir konudur." diye belirtti.

Kişilerin kesinleşmiş bir yargı kararı olmadan ya da yargı kararına rağmen "damgalanması"nın suç olduğunu söyleyen Gül, mahremiyetin ifşa edilip özel hayata saygının ihlal edilmesinin kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları toplantısındaki konuşmasının ardından Valiliğe giden Bakan Gül Mardin'de bir dizi temaslarda bulunacak. (İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir