• DOLAR 32.555
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2422.431
  • ...
Sağlıklı bir yaşam için kalbinizi koruyun
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN - Dünyada ölüm nedenleri arasında birinci sırada yer alan Kalp ve Damar Hastalıklarını önlemek, risk faktörlerini kontrol altına almak ve kamuoyunun dikkatini bu önemli sağlık sorununa çekmek amacıyla her yıl Nisan ayının 2. haftasında gerçekleştirilen "Kalp Sağlığı Haftası" bu yıl 12-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

 

Kalp hastalıklarının sebepleri

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Van İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, güçlü ve sağlıklı bir kalbin, kaliteli yaşamın en önemli parçası olduğunu ifade ederek, "Hastalıklara karşı oldukça duyarlı olan kalbe iyi bakmanın yolu, hareket etmek, stresten uzak durmak ve sağlıklı beslenmekten geçiyor. Genel olarak kalp hastalarında görülen en sık şikâyetler göğüs ağrısı, nefes darlığı, çabuk yorulma, çarpıntı, öksürük, el ve ayaklarda morarma, baş ve ense ağrıla¬rı, baş dönmesi, bayılma, ayaklarda ve karında şişme, halsizlik, eklem ağrılarıdır. Bu şikâyetleri olan kişi en kısa zamanda bir hekime başvurup gerekli kontrolünü yaptırmalıdır" dedi.

 

"Kalp hastalıkları artık orta yaş problemi değildir"

 

Kalp hastalıklarının geçmişte orta yaş ve üzerindeki insanların hastalığı olarak görülürken günümüzde genç yaşlı demeden her yaştaki insanda görülebilir hale geldiğine dikkat çeken Dr. Acar, "Özellikle 5-15 yaş grubu çocukluk döneminde, sıklıkla görülen bademcik iltihapları gibi üst solunum yolu enfeksiyonları tedavi edilmediği takdirde 'Romatizmal Kalp Hastalıklarına' neden olmaktadır. Bu nedenle üst solunum yolu enfeksiyonlarının, erken tanı ve yeterli tedavisiyle, ileride çocuklarımızı kalp hastalıklarından korumak mümkün olacaktır. Kardiyovasküler risk faktörlerini tanıyarak önleyici davranışları yaşam biçimi haline getirmelidir" diye konuştu.

 

Dr. Acar, sağlıklı yaşam için şu tavsiyelerde bulundu:

 

"Sağlıklı beslenin; günde en az 5 porsiyon meyve ve sebze tüketin ve doymuş yağlardan uzak durun. Yüksek düzeyde tuz içeren işlenmiş gıdalara karşı temkinli yaklaşın.

 

Aktif olun ve kalp sağlığınızı kontrol altına alın; 30 dakikalık bir fiziksel aktivite bile kalp krizi ve inmeyi önlemeye yardımcı olabilir. Çalışma programınıza fiziksel aktiviteyi dahil edin. Eğer mümkünse işe bisikletle gidip gelin, merdivenleri kullanın, öğle tatillerinde egzersiz yapın veya yürüyüşe çıkın ve herkesi böyle davranmaları için cesaretlendirin.

 

Tütüne "hayır" deyin; Koroner kalp hastalığı riskiniz bir yıl içinde yarıya inecek ve zaman geçtikçe normal düzeye geri dönecektir. Sağlıklı vücut ağırlığınızı koruyun; Kilo kaybı, özellikle de tuz alımının azaltılmasıyla birlikte, kan basıncının düşmesini sağlar.

 

Değerlerinizi bilin ve Alkol uzak durun. Sağlıklı gıdaları tercih edin ve Stresten uzak durun." (Murat Dalgın - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir