• DOLAR 32.368
  • EURO 34.971
  • ALTIN 2325.19
  • ...
Tantavi: `Suriye`de Devrimin Gerçekleşmesi Bir Mucize`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Suriye`nin önde gelen entelektüellerinden yazar ve düşünür Beyan Tantavi, Suriye`deki devrimi mucize olarak nitelendirerek, "Suriye`deki yönetim sistemini bilenler böyle bir devrimi hayal dahi edemezdi. Ancak devrimi gerçekleştirenler, Baas rejiminin yetiştirdiği nesildir. Zulüm altında yetişen bu nesil, baskıya dayanamadı" dedi.

Tantavi, devrimin başlıca sebebinin, yılların birikiminin infiali olduğunu ifade ederek, "Devrim somut bir şekilde Deralı çocukların duvar yazılarından sonra başladı" diye konuştu.

"Rejimin düşüncesizce hareketleri devrimi güçlendirdi"

"Suriye rejiminin düşüncesizce hareketleri, devrimi güçlendirdi" diyen Tantavi, Suriye yönetiminin devrim sürecinin oluşumundaki katkılarını şöyle dile getirdi:

"Devrim, başlangıçta ne rejimin düşmesini istiyordu ne de silahlı mücadele niyetiyle yola çıktı, onlar yalnızca ülkede reformların gerçekleştirilmesini istedi. Ancak rejim barış gösterilerine şiddetle cevap verince devrim hareketi silahlı mücadeleye dönüştü. Tüm bunlara rağmen, Suriye devrimini barış direnişi olarak isimlendiriyorum. Çünkü devrim, silahlı direniş olarak başlamadı, bu rejime karşı tepki olarak ortaya çıktı."

Suriye`deki yönetim sistemi karşısında devrimin hayal dahi edilemeyeceğini söyleyen Tantavi, devrimi gerçekleştirenlerin Baas rejiminin yetiştirdiği nesil olduğunu kaydetti.

Suriye`deki Özgür Suriye Ordusu`nun (ÖSO) yapılanmasını iki kısımdan oluştuğunu belirten Tantavi, ilk kısmının Suriye ordusundan ayrılanlardan, ikinci kısmının ise canını, malını, namusunu müdafaa eden halktan oluştuğunu dile getirdi. Tantavi ayrıca "ÖSO`nun adını kullanan, silah tüccarları, uyuşturucu kullanıcıları olduğuna" dikkati çekerek, ÖSO`nun savaş suçları işlediği yönündeki haberlerin bu istismarcı gruptan kaynaklandığını dile getirdi.

Devrim sonrası Suriye

Devrimden sonra özgürlüğüne kavuşan Suriye`de istikrarın sağlanması için zamana ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tantavi, "Suriye halkı, özgür ortama alışkın değil. Bu zaman alacak. Ayrıca, halk Suriye rejiminin kalplerine ektiği ayrılık tohumları nedeniyle tek vücut olmaya da alışmamış. Suriye`nin Baas rejiminden önceki haline dönmesi vakit alacak, ancak bu gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

Suriye`de yaşanan olayların komşu ülkeler tarafından nasıl değerlendirildiği sorusuna Tantavi, şöyle cevap verdi: "Suriye`nin özgürlüğüne kavuşması, bölgenin yapısını etkileyecektir. Bu yüzden ne Irak, ne Lübnan ne de Ürdün, Suriye muhalefetinin yanında yer alıyor. Suriye, içten Nusayriler, dıştan ise komşu ülkeler tarafından kıskaca alınmış durumda."

Suriyeli kadınlar

Suriyeli kadınların Baas rejiminden önce kültürü, düşünceleri ve bilgisiyle ön plana çıktığını belirten Beyan Tantavi, rejimin kadınlara yönelik cahilleştirme politikası uyguladığını savunarak, "Baas rejimi, Necah el-Attar gibi kendi zihniyetini kabullenen kadınları, milletvekili ve bakan olarak göreve getirdi. Diğer kadınların rolünü ise çok zayıflattı" diye konuştu.

Tantavi, Suriye yönetimi karşısında kadınların erkeklerle beraber mücadele ettiğini, ancak tecavüz ve tacizlere maruz kalan kadınların da bulunduğunu aktardı.

Suriye Ulusal Konseyi`nde (SUK) kadınların rolüne ve Suriye Devrimci ve Muhalif Güçler Koalisyonu (SMDK) Başkan Yardımcısı`nın bir kadın (Süheyr el-Attasi) olmasına işaret eden Tantavi, Suriye`de kurulacak geçici hükümette kadınların da görev alacağını ifade etti.

Tantavi, "Ancak, toplumda kadınların eşit oranda rol alması gerekir. Milletvekili olurken, çocukları de yetiştirmeleri gerekir" görüşünü dile getirdi.

Suriye toplumunun yeniden inşası

Suriye toplumunun, İslam hukuku çerçevesinde yeniden inşa edilmesi gerektiğini vurgulayan Tantavi, İslam dinini gerçek manada anlayan alimler tarafından bir heyetin kurulmasını ve bu heyetin, gençleri ve yeni nesli yetiştirmesini temenni ettiğini dile getirdi.

Tantavi, son günlerde basında çıkan Nusra Cephesi`nin el-Kaide`ye bağlı olduğuyla ilgili haberler hakkında ise şunları söyledi:

"Bazıları, muhaliflerin tarafında yer alan Nusra Cephesi`nin El-Kaide`ye bağlanmasından endişe ediyorlar. Ancak Suriye toplumu, El-Kaide`nin fikrini benimsemeyecektir. Bundan dolayı rahatım."

Beyan Tantavi`nin dilinden hayatı

Suriyeli alim Şeyh Ali Tantavi`nin kızı olan Beyan Tantavi, ailesinin devrim öncesi Suriye`deki Baas rejiminden etkilendiğini kaydederek, "Kız kardeşim Benan ve babam Ali Tantavi hapsedilme tehlikesi olduğu için Suriye`den ayrılmak zorunda kaldılar. Ben ve diğer kız kardeşim 1981`e kadar Suriye`de kaldık. Kız kardeşim Benan, Almanya`da Suriye istihbaratı tarafından öldürüldü. Yakın akrabalarından bir kısmı senelerce hapishanede kaldı, bir kısmı idam edildi, diğer kısmı da ülkeden sürgün edildi. 32 senedir vatanımı görmedim" dedi.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir