• DOLAR 32.34
  • EURO 35.112
  • ALTIN 2307.62
  • ...
28 Şubat`ın komutanı da dinlemeye takıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Balyoz Planı kapsamında Gölcük Donanma Komutanlığı ve Eskişehir’de emekli Hava İstihbarat Albay Hakan Büyük’ün evinde ele geçirilen yeni belgelerle ilgili iddianame avukatlara verildi. 15’i tutuklu 28 sanık hakkındaki iddianame 28 Şubat postmodern darbesinin mimarı, dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ve dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak’ın telefonlarının da Ergenekon soruşturması kapsamında dinlendiğini ortaya koydu. Konuşmada Balyoz’un bir numaralı sanığı eski 1. Ordu Komutanı Çetin Doğan’ın adamlarının gevşek olduğu söyleniyor. Bir başka kayıtta ise Hurşit Tolon Doğan için ‘Boşboğaz’ diyor.

Taraf gazetesinde Ocak 2010’da yayımlanan haberde Mart 2003’te 1 . Ordu Komutanlığı’nda düzenlenen seminerde darbe planlarının yapıldığı öne sürülmüştü.

Bu haber üzerine başlayan Balyoz davasında 163 emekli ve görevdeki asker tutuklandı. Bu dava sürerken Gölcük Donanma Komutanlığı’na bir ihbar üzerine baskın yapıldı ve Balyoz belgelerinin aynıları ve onları destekleyen yeni belgeler bulundu. Ayrıca Eskişehir’de emekli Albay Hakan Büyük’ün evine yapılan operasyonda da Balyoz Planı ile ilgili evrak ele geçirildi.

Bu baskınları kapsayan 86 sayfalık 2. Balyoz iddianamesi dün İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi. İddianamede sanıkların ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya eksik teşebbüs’ten 15 yıldan 20 yıla kadar hapsi istendi. Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı’nın da 20 yıl hapisle cezalandırılması isteniyor.

Radikal gazetesinin haberine göre, iddianame Ergenekon soruşturması kapsamında Emekli Orgeneral Bir ile Erol Özkasnak’ın teknik takibe alındığını ortaya koydu.

Çevik Bir’in iddianamede yer alan 21 Haziran 2009’da saat 13.34’te Erol Özkasnak ile yaptığı telefon konuşması şöyle:

Erol Özkasnak “…star gazetesinde bir program var şu anda… Beş dakika evvel şey var avukat var Taraf gazetesi avukatı bu belge ile ilgili.. Şey diyor o diyor andıç falan diyor Çevik Paşa’nın imzası var diyor yargılanmalı diyor falan filan böyle konuşuyorlar komutanım.”

Çevik Bir; “Ya imza filanda yok halbuki orda sadece komutana arz ediliş yazılmış yani her iş bekliyorlar işte maalesef.”

Erol Özkasnak; “Bir de bu şey var ya komutanım hani o Çetin Doğan onun şeyinden çıktı bunlar biliyorsunuz onun adamlarından gevşek olduğu için kendisi.. Çevik Bir: “Yani artık gelmiş geçmiş normal malesef işte hep bindiriyorlar görüyorsunuz yani”.

HURŞİT TOLON: ÇETİN DOĞAN BOŞBOĞAZ

İddianamede yer alan ve 02 Nisan 2004’te oluşturulan dosyada Tolon ile Genelkurmay Adli Müşaviri Tümgeneral Mehmet Erdal Şenel arasında geçtiği iddia edilen bir konuşmada Çetin Doğan için ‘Boşboğaz’ deniliyor.

İddianameye göre konuşma şöyle:

“Yalman Paşa istifa edip, yerine Çetin Paşa kuvvet komutanı olacaktı. Fakat, Çetin Paşa bu planı herkese anlattı. Genç subaylar arasında bile Yalman Paşa’nın istifa edeceği konuşuldu. Bu da büyük memnuniyet yarattı. Çünkü, Çetin Paşa’nın ne yapıp ne edip Özkök Paşa’yı istifa ettireceği ve onun yerine genelkurmay başkanı olacağı biliniyordu. Fakat, Çetin Paşa’nın boşboğazlığı istifa konusunun herkesçe duyulmasına neden oldu. Tabii bu arada Özkök ile Büyükanıt Paşalar da bunu duydu. Hükümete ulaştırıldı. Tedbir alması sağlandı. 1. Ordu plan tatbikatında onlarca subay içinde neredeyse yapacağımız hareketi açıkladı. Milli mutabakat hükümetinin kurulmasından bile söz etti.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir