• DOLAR 32.584
  • EURO 34.877
  • ALTIN 2429.61
  • ...
 Ümmet Meksika sınırında safları sıklaştırıyor...
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meksika`nın ABD sınırında bulunan Tijuana kanlı çete savaşlarına karşın Müslümanlar adına güzel gelişmeler yaşanıyor.

Son 5 yıldır şiddetini hiç düşürmeden devam ettiren çete savaşları ABD sınırına en yakın Tijuana`da sıklıkla yaşanırken şehrin sakinleri büyük bir hızla İslam`la şerefleniyor.

Tijuana`da Müslüman sayısının artmasıyla beraber  mescid sayısı ikiye çıkarken yeni yapılan İslam Mescidi de artan Müslümanların hem yeni ibadet edebildikleri hem de sohbet edebildikleri bir mekan hüviyetine kavuştu.

2 yıl önce açılan mescidin cemaati de 200 kişi olarak tahmin ediliyor. Cemaat küçük bir `ümmet` özelliği de ihtiva ediyor. Cemaati Hindistan, Kosta Rika, Karayip Ülkeleri, Meksika ve ABD gibi muhtelif ülkelerden gelenler oluşturuyor.

Mescid  Müslümanların gittiği bir mekan olmasının yanısıra ABD`nin sert vize politikaları nedeniyle göçmen statüsü kazanamayan kişilerin de uğrak yeri.

Mescidin müdavimlerinden Amirr Carr, San Diego Üniversitesi`nin kamu yayını olan KPBS`ye yaptığı açıklamada `İslam hayatımı değiştirdi, ben sokak çetelerinin üyesiydim. Kuryelik yapardım, bir gün silahla vuruldum ve tekerlekli sandalyeye mahkum oldum, hayatımda bir kez oturdum ve dinledim, İslam`ı dinlediğimde gerçekten hayatım değişti` diyor. Aslen Kaliforniya doğumlu Amirr Carr, hapisten çıktıktan sonra Meksikalı eşi Naema`yla sınırdışı ediliyorlar. `O kadar hızlı sınırdışı edildik ki bir saat bile sürmemişti` diyor 5 yıl önce yaşanan bu hadiseyi anlatırken.

Samuel Cortes ise Los Angeles sokaklarında Latin çeteleri içinde büyümüş yeni Müslümanlardan. `9 yaşımda sokak çetelerindeydim, 21 yaşıma kadar sürdü bu durum.` diyen Cortes çeteciliğe devam etmesi durumunda ya katil ya da maktül olacağını söylüyor. İslam`la beraber hayatının baştan aşağı değiştiğini söyleyen Cortes, çetecilik döneminde karıştığı bazı suçlar nedeniyle ABD`den sınırdışı edildiğini kaydediyor. Cortes, ayrıca tüm ailesini Los Angeles`ta bıraktığını, vize verilmemesi nedeniyle bu arzusunu yerine getiremediğini ifade ediyor.

Cortes ve Carr, Amerika-İslam İlişkileri Konseyi`nin 2000`de Latinler ABD`deki  toplam Müslüman nüfusun  yüzde 6`sını oluşturduğunu 2011`de is yüzde  12`sine yükselttiğini açıkladığı raporun en bariz göstergelerinden.

Muhanna Cemaleddin ise İslam Mescidi`nin Filistinli imamı. `Meksika`da yaşayacağımı hiç düşünmedim. Bütün sebepleri yaratan Allah`a hamdolsun` diyerek eşiyle ABD`den sınırdışı edildiklerini kendilerini Tijuana`da bulduklarını belirtiyor.

Amirr Carr, Tijuana`da kimsenin kendi tercihiyle ikamet etmediğini, daha çok sınırdışı edilenlerin, sınırdan kaçak girmeye çalışanların ve vize bekleyenlerin burada yaşadığını vurguluyor.

Mescidi açma girişimlerinde ise Tijuana`da yaşayanların görmezden geldiklerini, müdahil olmadıklarını söyleyen Carr, mescid açıldıktan sonra merakla İslam hakkında bazı sorular sorduklarını kaydediyor.

Meksika`da Ulusal İstatistik Kurumu`nun (INEGI) verilerine göre Müslüman nüfus yaklaşık 110.000 kişi olarak tahmin ediliyor. Bu rakam ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 1`ine tekabül ediyor.

dünya bülteni / 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir