• DOLAR 32.373
  • EURO 35.073
  • ALTIN 2325.319
  • ...
HD yayın yapacak TV kanalları belli oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) ulusal karasal sayısal televizyon yayın lisansı sıralama ihalesinde, genel yayın türünde HD yayın yapma lisansını almaya hak kazanan kuruluşlar belli oldu.

TABAN RAKAM 3 MİLYON LİRA

İhale Komisyon Başkanlığını, RTÜK Başkan Yardımcısı Aslan Narin`in yaptı. İhaleye, başvuru yapan ve koşulları uygun toplam 13 yayın kuruluşu katıldı. Katılımcı kuruluşlardan KTV Yayıncılık ve Reklamcılık Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi (Kanal A) ihalenin taban rakamı olan 3 milyon lira üzerinden artırım yapmayarak ilk elenen kuruluş oldu. Sonraki fiyat artırımlarında, C Görsel Yayınlar Anonim Şirketi (Bloomberght), Enformasyon Reklamcılık Film Sanayi Ticaret Anonim Şirketi (CNBC-E), MNG TV Yayıncılık Anonim Şirketi (TV 8) ve Turkuvaz Radyo TV Habercilik ve Yayıncılık Anonim Şirketi (ATV) ihaleden çekildi.

KUMANDANIN İLK 5 KANALI
Fiyat arttırımı ile yapılan ihalede digital yayına geçildikten sonra kumandada sırasıyla Kanal D, Fox, Star Tv, Atv ve KanalTurk ilk 5’te yer alacak


8 TV KANALI HD YAYIN YAPMAYA HAK KAZANDI
RTÜK tarafından hazırlanan, lisans sürelerinin 10 yıl öngörüldüğü ihaleyle, genel yayın türünde HD yayın yapma lisansı alan yayın kuruluşları şunlar oldu:

-AKS Televizyon Reklamcılık ve Filmcilik Anonim Şirketi (Show TV)

-Ciner Medya TV Hizmetleri Anonim Şirketi (Haber Türk)

-DTV Haber ve Görsel Yayıncılık Anonim Şirketi (Kanal D)

-Huzur Radyo TV Anonim Şirketi (FOX)

-Işıl Televizyon Yayıncılık Anonim Şirketi (Star TV)

-Samanyolu Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi (Samanyolu TV)

-Turkuvaz Aktif TV Prodüksiyon Anonim Şirketi (Turkuvaz Aktif TV)

-Yaşam Televizyon Yayıncılık Hizmetleri Anonim Şirketi (Kanal Türk)

HD (HIGH DEFINITION) NEDİR
Yüksek çözünürlüklü televizyon ya da yüksek tanımlamalı televizyon (İngilizce:High-definition television, kısaca HDTV) geleneksel TV yayın standartlarından (PAL, SECAM, NTSC) daha yüksek çözünürlük sağlayan bir yayın standardıdır.

JAPONLAR KEŞFETTİ
HD yayın sistemi, Japonların keşfettiği ve yüksek çözünürlükte analog yayın seviyesinden 6 kat daha fazla veri aktarmaya yarayan yayın şeklidir.

Mevcut HDTV yayınları DVB (Europe) ve ATSC (US) standartlarını kullanırken Dolby Digital(AC-3) formatında 5.1 kanal ses sistemi desteğini içermektedir.

DAHA KALİTELİ, DAHA DETAYLI GÖRÜNTÜ
HD teknolojisi, yayıncılık anlayışının ulaştığı son noktalardan biri olarak kabul edilmektedir. HD size daha kaliteli görüntü, ses ve izleme keyfi sağlar. HD yayınlara ulaşabilmek için gerek yayıncı kuruluş, gerekse kullanıcı tarafından daha gelişmiş cihazlar kullanılması gerekmektedir.

HD yayın alışılmış televizyon standartlarının (şu an kullanılan SD) 4-5 katına kadar daha kaliteli görüntü sunar. Şu an kullanılan yayınlar SD (720x576i formatında) çarparsak 414.720 piksel yani 0,4 Mega piksel çıkar. HD yayın (1920x1080i formatında) yani 2.073.600 piksel bu da 2 Mega piksel eder ki bu değerde SD yayının yaklaşık 5 katı daha netlik demektir.

Yüksek çözünürlüklü HD yayınların başlamasıyla, televizyon ile yayın arasındaki bu kalite farkı kapanacak ve bu durumda, HD televizyonunuzun gerçek kapasitesine ulaşabilecek ve kaliteli yayının tadını çıkarmaya başlayacaksınız.

HD standartları size daha geniş görüş açısı (16:9 geniş ekran) da sağlar.

GÖRÜNTÜ VE SES KALİTESİ YÜKSELECEK
HD yayın sadece görüntü kalitesini iyileştirmekle kalmaz, çeşitli ses standartlarını destekleyerek yüksek kaliteli ses iletimine de imkan sağlar. HD yayınlar ile ses yayını standardı stereodan 5.1 Dolby Digital ses sistemine yükseliyor.

YAYIN İÇİN HD DESTEKLİ UYDU VE TELEVİZYON
`Blueray` izlerken ulaşabildiğiniz surround ses sistemine televizyon izlerken de kavuşabileceğiz. Bunun için tek yapmanız gereken HD destekli uydu alıcısı ve full HD bir televizyon almaktır. Tabii ki yayıncı kuruluşta HD bir yayın yapması gerekmektedir.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir