• DOLAR 32.523
  • EURO 34.832
  • ALTIN 2426.641
  • ...
Safvan Bin Muattal Külliyesinin temeli atıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ADIYAMAN - Adıyaman`ın Samsat ilçesinde Safvan Bin Muattal`ın kabrinin bulunduğu bölgede inşa edilecek Külliyenin temek atma töreni düzenlendi. Törene Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez de katıldı.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, törende yaptığı konuşmada Sahabelerin önemine vurgu yaptı. Görmez, Hz. Safvan Bin Muattal`a selam ve rahmet okuyarak başladığı konuşmasında şunları söyledi:

"Kutlu Doğum Haftasını idrak ediyoruz, mübarek olsun. Yüreğinizden Peygamber sevgisi eksik olmasın. 20 yıl üniversitede hadis dersi veren bir kardeşiniz olarak bana sorsanız, deseniz ki; `Sevgili Peygamberimizin en büyük mucizesi nedir? Ben size şu cevabı veririm. O`nun en büyük mucizesi, yeryüzünün en bereketsiz topraklarında, yeryüzünün bedevi topraklarından yeryüzüne ışık saçan, rahmet dağıtan medeni bir ümmeti oluşturmasıdır. O`nun en büyük mucizesi, yetiştirdiği o büyük insanlardır. Her birisi kısa bir müddet Onunla hemhal olduktan sonra, Sahabe olma faziletine erdikten sonra, bütün dünyaya ışık saçan birer insan olmuşlardır. İslam`la şereflenmeden önceki her birinin hali, toplumun nazarında hiçbir değeri olmayan insanlardı. Onunla şerefgah olduktan sonra her birisi dünyanın efendisi oldu. Daha sonra her birisi bir üniversite, bir okul oldu. Peygamberimizden rivayet ettikleri hadisleri dikkate aldığımızda, her birisi bütün insanlığı aydınlatan birer meşaleye dönmüşlerdir. Peygamber Efendimizin `Veda Hutbesi`ni 100 bin kişi dinlemiştir. Bu yüz bin sahabeden 10 bini Arabistan yarım adasındadır. Diğer 90 bini bütün yeryüzüne dağıldılar ve Resulullah`ın bütün rahmetini dağıttılar. İslam`ın kılıçla yayıldığı yalanına, bu sahabilerin dillerinde Muhammed Mustafa`nın rahmet mesajları vardır. Bütün yeryüzüne bu mesajları yaydılar. Aradan 1400 sene geçti. Burada mahşeri kalabalık, kalplerinde Peygamber sevgisi olan Adıyamanlı kardeşlerimiz ona sahip çıkacaklar. Onun yanı başında külliye yaparak, o sevgiyi o muhabbeti yaşatacaklar. Bunun maddi bir izahı yoktur. Ben hepinizi tebrik ediyorum. Her biriniz seferber oldunuz. Onun büyük hatırasını yad etmek, Peygamber sevgisini, sahabe sevgisini yaşatmak için burada toplandınız. Emeği geçen herkesten Allah razı olsun."

Görmez`in ardından kürsüye çıkan Adıyaman Müftüsü Mehmet Ali Öztürkçü, caminin 5 bin metrekare alana kurulu; bodrum, zemin artı bir katlı olacağını, caminin 900 metrekare alanda bin 300 kişilik olduğunu ifade etti. Caminin iki adet minare, bir adet ana kubbe, 4 adet küçük kubbeden oluştuğunu aktaran Öztürkçü, 10 adet doğu, 10 adet batı, 1 adet girişte revak bulunduğunu dile getirdi.

Adıyaman ValiSİ Mahmut Demirtaş ise, manevi şahsiyetlerin bulunduğu yerlerin kentin en önemli yapıları olduğunu vurgulayarak, "Adıyaman topraklarının üstü kadar toprak altı daha da bereketlidir. Sahabe Safvan Bin Muattal türbesinin Adıyaman`da bulunması bizim için bir şanstır" dedi.

Temel atma törenine; Adıyaman Valisi Mahmut Demirtaş, AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, AK Parti Milletvekili Murtaza Yetiş, Adıyaman Belediye Başkanı Necip Büyükaslan, Türkiye Diyanet Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanvekili Mazhar Bilgin , Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı,Refah Partisi Eski Millet Vekillerinden Ahmet Doğan, Adıyaman`ın manevi simalarından Molla Muhittin Ülper ve siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Konuşmaların ardından temel atma töreni gerçekleşirken, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez tarafından kırmızı gül dağıtıldı.
(Cemil Özdaş/ Nurullah Kılınç/Cihad Çetinkaya - İLKHA)

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir