• DOLAR 32.381
  • EURO 35.192
  • ALTIN 2324.343
  • ...
Van'da yaşanan konut sıkıntısının sebebi imar sorunudur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Okulların örgün eğitime başlaması ile Türkiye genelinde baş gösteren barınma sorunu Van'da da kendini hissettirdi. Gençlik ve Spor Bakanlığına ait KYK yurtlarında barınma sorunu yaşanmazken, özellikle şehir merkezinde kiralık ev bulmak neredeyse imkânsız hale geldi.

Depremden sonra TOKİ tarafından yapılan afet konutlarında bile kiralık daire bulmanın zorlaştığı kentte, özellikle memur kesimi büyük sıkıntı yaşıyor.

Yaşanan barınma sıkıntısının yapılacak sağlam bir imar planı ile çözüme kavuşabileceğini aktaran emlak ve gayrimenkul danışmanları, imar planı olmadan yaşanan problemin çözülemeyeceğini söylediler.

Mehmet Ekinci

"Van'ın en önemli sorunu imardır"

Van'da yaşanan imar sıkıntısının barınmayı ve konut fiyatlarını etkilediğini dile getiren Emlak ve Gayrimenkul Danışmanı Mehmet Ekinci, Van'da yaşanan imar sorununun kimse tarafından çözülmediğini dile getirdi.

Kent merkezine yakın mahallelerde bile çarpık bir kentleşmenin olduğuna dikkat çeken Ekinci, "Şerefiye Mahallesi merkeze en yakın mahallelerden bir tanesidir. Ama orada hala çok çarpık bir imar vardır. Bir türlü düzeltilemiyor ve yapılamıyor. Düzensiz bir imar söz konusu. Aynı yerde bulunan iki binadan birine 7-8 kat imar verilirken diğerine 3 kat imar verilebiliyor. Bu durum belediyeler tarafından düzeltilemiyor. İmar konusu böyle olunca hem vatandaş hem müteahhit hem de arsa sahipleri mağdur oluyor." dedi.

"Memurlar kiralık ev bulamıyor"

İmarın olduğu yerlerde de arsa sahiplerinin fiyatları fahiş derecede arttırdığına dikkat çeken Ekinci, "İmarın olduğu yerlerde arsa fiyatları arttırıyor çünkü alternatif yok. Bu durum haliyle konut fiyatlarına yansıyor. İmar olmadığında yapılaşma olmuyor bu da ister istemez bir barınma sorununu beraberinde getiriyor. Okullar açıldıktan sonra insanlar ev bulamıyor. Şu an Van'da 3 artı 1 dairenin kirası 2 bin TL'dir. Tayini Van'a çıkan öğretmen ve memurlar ev bulamıyorlar." şeklinde konuştu.

"TOKİ tarafından 20 bin konut daha yapılmalıdır"

Depremden sonra Van'da 10 binin üzerinde deprem konutu yapıldığını ve bunun yetersiz kaldığını aktaran Ekinci, "Kiracılar TOKİ dediğimiz yer şehir merkezinden 30 kilometre uzaklıkta bir yer. Buna rağmen oralarda da boş daire bulunamıyor. Bu da bize gösteriyor ki Van'ın ciddi bir konut sıkıntısı vardır. Bırakın 10 bini 20 bin konut daha yapılsa bile talep karşılanmaz. Karadeniz Bölgesinde TOKİ tarafından defalarca konut yapıldı. Oradaki barınma sıkıntısını bitirmek için ilçelerde konutlar yapılıyor. Ama burada öyle bir şey yok. Bize kiralık evler için günde 10'larca telefon geliyor ama ev bulamıyoruz. 2 yıldır hiç kiralık daire veremedim. Van'ın sahipsiz bir memleket olduğunu düşünüyorum. Belki biz de Karadeniz Bölgesinin milletvekillerine rica etsek, Van'ın da imar sorununa el atarlar." ifadelerini kullandı.

İlhan Işık

"Yüzlerce kişinin kiralık ev talebini karşılayamadık"

Emlak ve Gayrimenkul Danışmanı İlhan Işık ise Van'da çok ciddi sıkıntıların olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Bu yıl yüzlerce kişi bizden kiralık ev talebinde bulundu ama bunların hiçbirine kiralık ev bulamadık. Gelen talepleri karşılayamadık. Bunun nedeni Van'ın iç imar problemidir. Aynı ada bazında ön planda 7 kata imar verilirken aynı ada içindeki başka bir binanın 4-5 katına imar veriliyor. Bu da haliyle müteahhitlere büyük sıkıntı doğuruyor. 7 kat imar verilirse müteahhiti ve arsa sahibini kurtarır. Yüksek maliyet ve imardan dolayı birçok müteahhit yapı yapamadı. Bu durumdan dolayı da kiralık ev sıkıntısı çok büyük ve kiralık ev bulamıyoruz."(İLKHA)

 

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir