• DOLAR 32.538
  • EURO 35.025
  • ALTIN 2433.102
  • ...
Seçim Sonrası Venezuela Karıştı 7 Ölü, 61 Yaralı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Venezuela`da geçen pazar yapılan ve Geçici Devlet Başkanı Nicolas Maduro`nun zaferiyle sonuçlanan devlet başkanlığı seçiminin ardından çıkan olaylarda 7 kişinin öldüğü bildirildi.

Savcı Luisa Ortega, muhalif lider Henrique Capriles`in seçim sonuçlarına itiraz etmesi ve oylar yeniden sayılmadığı sürece Maduro`nun zaferini kabul etmeyeceğini açıklamasının ardından düzenlenen gösterilerde 7 kişinin öldüğünü, 61 kişinin yaralandığını söyledi. 

Seçim Konseyi`nin Maduro`yu seçimin galibi ilan etmesinin ardından sokaklara dökülen binlerce öğrenci ile güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Güvenlik güçleri, göstericileri dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı.

Maduro yanlıları ile Capriles destekçileri arasında da arbede yaşandığı belirtildi. 

Başkent Caracas`ta yoğun güvenlik önlemleri alınırken, çevre kentlerden başkente güvenlik gücü takviyesi yapılıyor.

Maduro`dan gösteri yasağı

Maduro, başkent Caracas`ta yapılması planlanan protesto gösterilerine izin verilmeyeceğini bildirdi.

Devlet başkanlığı seçimini kaybeden Henrique Capriles`i "darbe düzenlemeye çalışmakla" suçlayan Maduro, gösteriler sırasında yaşamını yitirenlerin "faşist kalabalık" tarafından öldürüldüğünü söyledi. 

Eski Devlet başkanı Hugo Chavez`in ölmeden önce yetkilerinin bir kısmını devrettiği ve kendisine bir şey olursa yerine geçmesini vasiyet ettiği Maduro, pazar günü yapılan seçimde oyların yüzde 50,7`sini alarak devlet başkanı seçilmişti.

Seçimi, 234 bin 935 oy farkla kaybeden Capriles ise sonuçlarına itiraz etmişti.

Morales`ten ABD`ye suçlama

Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, ABD`yi Venezuela`da "darbe hazırlamakla" suçladı.

Morales, başkent La Paz`da düzenlediği basın toplantısında, Nicolas Maduro`nun kazandığı devlet başkanlığı seçiminin sonuçlarını kabul etmediğini açıklayan ABD`nin, "İstikrarsızlık ortamı yaratarak Venezuela`ya müdahaleyi haklı göstermeye çalıştığını" iddia etti.

Evo Morales, "ABD hükümetinin kışkırtması karşısında, yoldaş Maduro ve devrimci halkını savunacağız" dedi.

Bolivya Devlet Başkanı Morales, ayrıca Maduro`nun yemin törenine katılmak için cuma günü Venezuela`ya gideceğini kaydetti. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir