• DOLAR 32.494
  • EURO 34.932
  • ALTIN 2436.79
  • ...
İşte Taliban'ın ortaya çıktığı köy
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Taliban`ın ortaya çıktığı Sangisar köyü, ülkenin güneyindeki Kandahar vilayetinin merkezine 75 kilometre uzaklıktaki Jirey ilçesinde bulunuyor.
Yol boyunca çok sayıda kontrol noktasından geçilerek varılan köyde halen yaklaşık 300 aile yaşıyor. Sangisar köyünde, bazılarından geriye kalıntılar da kalmış olsa Taliban için 4 önemli yapı mevcut.
Bunlar, Taliban`ın kurucusu Molla Ömer`in evi ve imamlık yaptığı cami, Taliban`ın ilk kurulduğu medrese ve önde gelen liderlerden Molla Abdulgani Birader`in doğup büyüdüğü evden oluşuyor.
Birbirine bitişik konumdaki yapıların bulunduğu köyde, Molla Ömer hem imamlık hem de medresede hocalık yapmıştı.
Köylüler, 11 Eylül saldırılarının ardından Usame Bin Ladin`i teslim etmeyen Molla Ömer`in evinin, ABD uçakları tarafından 3 ayrı hava saldırısında yerle bir edildiğini anlattı.
Arazisindeki enkazı kaldırılan evden geriye kalan tek şey ise bahçenin dış duvar kalıntıları oldu.
ABD saldırılarından enkazı kalan ve bazı duvarları halen ayakta olan medrese, Taliban`ın ilk örgütlenmesinin yapıldığı yer olma özelliğini taşıyor. Molla Ömer`in, az sayıda arkadaşı ile ilk toplantıları burada yaptığı biliniyor.
Köylülerin ibadetine halen açık olan caminin avlusunda grubun çatışmalarda ölen ilk Taliban mensuplarının mezarları var.
Cami bitişiğinde ise mevcut Taliban hükümetinin "Başbakan Yardımcısı Vekili" Molla Abdulgani Birader`in doğup büyüdüğü ev yer alıyor. Birader`in evinde şu an, Molla Ömer`in imamlık yaptığı caminin imamı ve ailesi yaşıyor.
Taliban mensupları, Molla Ömer`in hatırasına saygı olarak halen evin arazisi ve çevresinde nöbet tutuyor.
Çatışma ve bombardıman dönemlerini hatırlayan köylüler, burada çok sayıda Taliban mensubunun ve sivilin öldüğünü söylüyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir