• DOLAR 32.426
  • EURO 35.857
  • ALTIN 2325.988
  • ...
Kira artışlarına ‘dur’ demek için referandum yapıldı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BERLİN

Nüfusu 3,6 milyon olan Berlin’de yaklaşık 1,8 milyon kayıtlı seçmen genel seçimlerle beraber 'konutların kamulaştırılması' için sandık başına gitti.

Konut sorununa kamu odaklı bir çözüm getirmeye yönelik bağlayıcı olmayan referandumda 240 binden fazla apartman dairesinin emlak şirketlerinin elinden alınarak kamulaştırılması için seçmenlerin yaklaşık yüzde 56,4’ü evet", yüzde 39’ü se "hayır" oyu kullandı.

Nüfusun büyük çoğunluğu kiracı

Berlin’de 3 bin fazla konuta sahip özel emlak şirketlerinin Almanya Anayasası’nın 15. maddesi uyarınca kamulaştırılarak malvarlıklarının kamu mülkiyetine aktarılmasını oylamak için yapılan referandum eyalet hükümetine tavsiye niteliği taşırken, sonuçların siyasiler ve emlak şirketleri üzerinde baskı oluşturması bekleniyor. Öte yandan, kentte yaşayan nüfusun yüzde 84'ü kirada oturduğu başkentte ortalama kira fiyatları da 2010 yılından bu yana yüzde 86 artış gösterdi. Berlin’de 2004 özelleştirme döneminde yaklaşık 100 bin konut Vonovia ve Deutsche Wohnen gibi emlak şirketlerine metrekare başına 1.100 avrodan satılmıştı. Bugün ise bu konutların metrekare fiyatı 3 bin avronun üzerinde bulunuyor. AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir