• DOLAR 32.382
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2326.314
  • ...
AB ve NATO'dan Kosova ile Sırbistan'a çağrı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptığı açıklamada, Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vucic ve Kosova Başbakanı Albin Kurti ile konuştuğunu, Kosova'nın kuzeyindeki gerginliğin düşürülmesi gerektiğini söyledi.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de konuyla ilgili açıklamasında, Sırbistan ve Kosova'nın özel polis birliklerini geri çekerek ve yollardaki barikatları kaldırarak koşulsuz şekilde sahadaki gerginliği düşürmeleri gerektiğini belirtti. 

 

Kosova'nın 20 Eylül itibarıyla Sırbistan plakalı araçların sınırdan geçişlerine izin vermemesi ve ülkeye giren taşıtlara geçici Kosova plakası vermesi, iki ülke arasında gerginliğe neden olmuştu.

Benzer uygulamanın Kosova plakalı araçlara da yaklaşık 10 yıldır uygulandığı Sırbistan'ın girişinde, Kosova plakalı araçların gerçek plakaları sökülerek ön ve arka camına geçici plakalar yerleştiriliyor.

 

Sınırda Sırbistan plakalı araçlara yönelik uygulamanın ardından ülkenin kuzeyinde protestolar düzenlenmişti. Kosova'nın kuzeyinde Sırbistan sınırında bulunan Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yol, Kosovalı Sırp protestocular tarafından kurulan barikatlarla kapatılmıştı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir