• DOLAR 32.334
  • EURO 35.101
  • ALTIN 2300.043
  • ...
Yeni havalimanının detayları ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İSTANBUL - İstanbul`a yapılacak yeni havalimanı ile ilgili ayrıntılar ortaya çıkmaya başladı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından hazırlanan `İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı ÇED Raporu`nda çalışma ile ilgili önemli detaylara yer verildi.

Bakanlığın Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğünce yürütülecek çalışmalar, İstanbul Avrupa Yakası`nda Arnavutköy ve Eyüp İlçeleri`nde yapılacak. Proje alanı toplam 76 milyon 500 bin metrekarelik alanda yer alıyor. Proje alanının arazi kullanımlarına göre 6 bin 172 hektarı orman, bin 180 hektarı madencilik ve diğer kullanım, 660 hektar gölalanı, 236 hektar mera, 60 hektar kuru tarım (nadassız), 2 hektar fundalık alan ve proje alanının yaklaşık yüzde 2,47`lik (189 hektar) kısmı özel mülkiyet arazisi.

Yıllık 150 milyon yolcu taşınabilecek
İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı projesi kapsamında 6 adet ana pist, 4 adet apron ve pistlere ait taksirutların yapımı planlanıyor. Proje kapsamında iç ve dış hatlar terminal binaları ve havalimanı için gerekli diğer tüm tesislerin (giriş kontrol binası, teknik blok-kule, DHMİ hizmet binası, itfaiye binası, iş makineleri ve oto garajı, emniyet binası, regülatör binası, güç merkezi, ısı merkezi, su deposu, gümrük binası, vb.) yapımı gerçekleştirilecek.

Yolcu taleplerindeki artışın Türkiye`deki nüfus artışına doğru orantılı olacağı varsayımı ile gelecekte taşınacak potansiyel yolcu sayısının kademeli olarak inşa edilecek havalimanının tam kapasiteye ulaşması ile yıllık 150 milyon yolcu (giden ve gelen yolcu toplamı) olması planlanıyor.

Yap-işlet-devret modeli
Havalimanı dünyadaki en büyük uçaklara hizmet verebilecek şekilde inşa edilecek ve aynı anda 3 uçak iniş veya kalkış yapabilecek. İstanbul Bölgesi 3. Havalimanı Projesi`nin alt yapı proje bedeli 2 milyar 900 milyon Euro olmak üzere yaklaşık 6 Milyar 757 milyon TL`ye mal olması planlanıyor.

Proje kapsamında yap-işlet-devret modeli ile ihaleye çıkılacak ve ihaleyi kazanan firma tarafından finansal kaynak sağlanacak. Havalimanı inşaat çalışmalarında ilk etap 42 ayda tamamlanacak. Daha sonraki etapların inşaatı 1. etabın işletmeye alınması ile devam edecek. Tüm etaplarının tamamlanması 25 yıl sürecek.
(Cihat Sönmez-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir