• DOLAR 32.446
  • EURO 34.45
  • ALTIN 2484.627
  • ...
Zebihullah Nurani: İslam Emirliği ile çalışmak isteyen herkese kapımız açıktır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mehmet Said Özcan-DOĞRUHABER

Kendinizi tanıtır mısınız?

Adım Zebihullah Nurani. Belh Vilayeti Kültür ve İletişim Dairesi Başkanı olarak görev yapıyorum. Kurum olarak bölgeye gelen yabancı gazetecilerin çekim yapmasına yardımcı oluyoruz.

Mezar-ı Şerif’te dolaştık ve halkın gündelik işleriyle meşgul olduğunu gördük. Mezar-ı Şerif’in güvenliği noktasında bir sorun var mı?

Mezar-ı Şerif’te asayiş tamamen sağlanmış durumda. Halkımız alışverişini rahat bir şekilde yapıyor. Marketler ve toptancı halleri ticaretine devam ediyor. Okullar ve üniversiteler açık. Öğrenciler eğitimini sürdürüyor. Halkımız gece ve gündüz güvenlik sorunu yaşamadan dışarıya rahatça çıkabiliyor.

İşgalci ABD’nin olduğu dönemde halk, zor koşullar altında maişetini gideriyordu. Yönetime geldikten sonra bir sıkıntıyla karşılaştınız mı? Halkın sizi kabul etmesi konusunda bir sorun yaşıyor musunuz? Halktan bir tepki veya teveccüh görüyor musunuz?

Mezar-ı Şerif halkı ve genel anlamda bütün Afganistan halkı, 20 yıllık işgalde büyük bir yoksulluk yaşadı. Hırsızlık ve kapkaççılık çok yaygındı. Halk güvenli bir şekilde dışarıya çıkamıyordu. İş adamları güvenlik konusunda büyük sorunlarla karşılaşıyorlardı. Göreve geldiğimiz son bir ay içinde hırsızlık da kapkaççılık da sona erdi. Şehirlerde güvenlik tamamen sağlanmış durumda. Çocuklar, gençler ve öğretmenler rahatça okullarına gidip gelebiliyorlar. Halkımız, hırsızlık korkusu olmadan evlerinden çıkabiliyor. İslam Emirliği olarak bu konuda elimizden geleni yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. Halkımız bu konuda bizden memnun. Elhamdülillah herhangi bir memnuniyetsizlik görmedik.

Batı medyası, Taliban hükümetinde etnik gruplar arasındaki görev dağılımında adaletsizlik olduğunu iddia ediyor. Özellikle Peştunlara daha fazla görev verildiği söyleniyor. Dışarıda söylenenler içeriyi etkiliyor mu? Etnik gruplar arasında bir çekişme var mı?

Bu iddialar gerçeği yansıtmıyor. İslam Emirliği ile çalışmak isteyen herkese kapımız açıktır. Mesela Mezar-ı Şerif Emniyet Müdürümüz, Özbek’tir. Farklı bölgelerde Taciklerden, Peştunlardan, Hazaralardan ve diğer etnik gruplardan görev alan kardeşlerimiz var. Hiçbir etnik gruba karşı olumsuz düşüncemiz yoktur. Mücahitlerin safında olan herkesle çalışırız.

Batı medyası, Taliban’ın yönetiminin başarısız olacağı konusunda olumsuz haberler yapıyor. Bu noktada ne söylemek istersiniz? Yönetim konusunda kendinize güveniyor musunuz?

Başarılı olacağımıza inanıyoruz. Yönetimi ele alalı bir ay oldu. Bu süreçte yaptıklarımızla, bu konuda başarılı olacağımızı halkımıza da gösterdik.

Kadınlarla ilgili de çok fazla soru alıyorsunuz. Biz de şöyle soralım: Kadınların tesettürü, sadece burka ile mi sınırlı kalacak? Yoksa İslami çerçevede diğer tesettür ve giyim tarzlarına da müsaade edilecek mi?

Burka zorunluluğu söz konusu değildir. İslam çerçevesi içerisinde kadınların toplumda bulunmasında bir sakınca görmüyoruz. Kadınlarımız şu anda alışverişlerini, eğitimlerini, çalışmalarını rahatlıkla sürdürüyorlar. Bütün üniversitelerde bayan öğrenciler var.

Afganistan’ın uzun süren işgalin ardından yaşadığı yıkım ortada. Ülkenin inşası noktasında dışarıdan ama özellikle de İslam ülkelerinden nasıl bir beklentiniz var?

Afganistan 20 sene işgal altında kaldı. Halkımız büyük bir yoksullukla mücadele ediyor. Halkımızın hem insani yardıma hem de diğer alanlarda yardıma ihtiyacı var. O yüzden tüm İslam ülkelerinden özellikle de Türkiye’den bu konuda destek bekliyoruz. Bu güne kadar Afganistan’a olan yardımları dolayısıyla Türkiye’ye teşekkür ettiğimi belirtmek isterim. Türkiye’nin bundan sonra da ülkemize gelip eğitim, sağlık ve diğer alanlarda yatırım yapmasını ve Afganistan’ın kalkınmasında pay sahibi olmasını istiyoruz. Halkımızın bu desteğe ihtiyacı var.

Son olarak iletmek istediğiniz bir şey var mı?

Bütün dünya ülkeleriyle diplomatik ilişkiler kurmak istiyoruz. Gelsinler ve ülkemize yatırım yapsınlar. Halkımız yoksulluktan kurtulsun ve ülkemiz kalkınma yolunda ilerlesin.

Bu haberler de ilginizi çekebilir