• DOLAR 32.572
  • EURO 34.75
  • ALTIN 2496.852
  • ...
TİYEMDER: Dini Eğitimi Engelemek Terördür
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KKTC`de Tüm İlahiyat ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER) Genel Başkanı Selahaddin Yazıcı`nın İlahiyat Fakültesi ve İmam Hatip Lisesi açılması için çalışma yaptıklarını söylemesi üzerine başlayan tartışmalar sürüyor. Yazıcı`nın açıklamasının ardından Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası`nın (KTÖS) yaptığı "KKTC`ye ne İlahiyat Fakültesi ne de İmam Hatip Lisesi istemiyoruz." şeklindeki açıklamalara Yazıcı`dan sert yanıt geldi. Yazıcı, ailelerin bu isteğine karşı çıkanları "terörist" olarak tanımlarken, bu hakkın engellenmesini de "terörizm" olarak niteledi.

TİYEMDER Genel Başkanı Selahattin Yazıcı, KKTC`de kurulması planlanan İlahiyat Fakültesi ve İmam Hatip Liselerinin açılmasına karşı çıkan KTÖS`ün açıklamalarını şiddetle kınadığını belirtti. Yazıcı, Kıbrıs Türk aileleri tarafından istenilen bu hakkı "bir avuç kişinin kesinlikle engelleyemeyeceğini" kaydetti.

Bu eğitim kurumların açılmasına karşı gösteren kişileri "terörist" olarak adlandıran Yazıcı, ailelerin temel hakkı olan bu eğitimi engellemenin de "terörizm" olduğunu savundu. Yazıcı, "İlahiyat fakültesi açılması durumunda bu KKTC`nin yararına olacaktır. Bunun desteklenmesi yerine açılmaması için çalışmalar yapılıyor. Böyle bir fakülteye Kıbrıs ve Türkiye`den değil dünyanın tüm ülkelerinden gelenler olacaktır. Bu da ülke ekonomisinin gelişmesi demektir. KKTC üniversite şehridir. Bu tepkinin nedenini anlamış değilim." diye konuştu.

KKTC`de 30 yıldır "bir İslam ambargosu olduğunu" savunan Yazıcı, "İnsanları bataklıktan kurtarmak yerine ne yapılmaya çalışılıyor. Çocukların ve gençlerin bu eğitimini bir avuç insan engelleyemez. Kuran kurslarına gidiyorlar. Küçücük çocuklara baskın yapıyorlar. Bu mudur sizin eğitim anlayışınız." diyerek KTÖS`e tepkilerini gösterdi.

Yazıcı, "KKTC`de her branşta hoca var. Coğrafya hocasından tutun da diğer branştaki hocalara kadar. Eğer bir din hocası ya da ilahiyat eğitimi almış bir hoca bu öğretmenler sendikasına üye olmak isterse bu kişiler bu talebi kabul etmeyecekler mi? Bu nasıl bir anlayıştır." dedi.

Dünyanın her yerinde ve Güney Kıbrıs`ta dini eğitimin engellenmediğini; ancak KKTC`de bunun ne amaçla yapıldığını anlayamadığını belirten Yazıcı, "Güney Kıbrıs`ta bile Kuran kursu açmak serbesttir. Dinî eğitimin olması bir ülkeyi yobazlaştırmaz. Aksine milli değerleri anlamaya yardım eder." ifadelerini kullandı.

Türkiye`de ve KKTC`de bu yönde arzın fazla olduğuna işaret eden Yazıcı şöyle devam etti: "KKTC`ye yapmış olduğum bir ziyarette, 9-10 yaşlardaki çocukları Güzelyurt bölgesinde iskelede ellerinde sigara ve içki şişeleriyle gördüm. Bu çocukların bu yaşta bu gibi şeylere bulaşmaları hiç hoş değil. Çocuklarımızı böyle kötü alışkanlıklardan uzak tutmak, yerine bu davranışları ortadan kaldırmaya çalışmak yerine, dini eğitimin kaldırılması yönünde çaba sarf ediyoruz."


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir