• DOLAR 32.355
  • EURO 35.633
  • ALTIN 2323.136
  • ...
Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, işgal rejimini kınadı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler (BM) 76. Genel Kurul görüşmelerine telekonferans yöntemiyle katılan Avn, işgal rejiminin Lübnan'a yönelik tehditlerinin devam ettiğini kaydetti.

İşgal rejiminin ülkenin güneyindeki tartışmalı deniz alanında başlattığı petrol ve gaz arama çalışmalarına işaret eden Avn, ülkesinin uluslararası hukuka uygun olarak ülkenin güneyindeki su sınırının belirlenmesi için işgal rejimi ile dolaylı müzakereleri sürdürmeyi istediklerini aktardı.

Avn, bu noktada Lübnan'ın hakkından vazgeçmeyeceğini ve herhangi bir pazarlığı kabul etmeyeceğini vurguladı.

Yeni hükümetin, reformları uygulamak ve yolsuzlukla mücadele etmekten yana olduğuna işaret eden Avn, ayrıca sığınmacılar konusunda ülkesinin yükünün hafifletilmesi ve sığınmacıların ülkelerine güvenli dönüşlerinin sağlanması için uluslararası toplumdan yardım talebinde bulundu.

Amerikan Halliburton şirketi 14 Eylül'de, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, işgal rejimi ve Lübnan arasındaki tartışmalı bölgedeki Kariş sahasında gaz ve petrol arama ihalesini kazandığını duyurmuştu.

Lübnan-işgal rejimi arasındaki sınır anlaşmazlığı
Lübnan ile işgal rejimi arasında yaklaşık 860 kilometrekarelik deniz sahası anlaşmazlığı bulunuyor. Lübnan müzakere heyeti ise tartışmalı bölgenin 2 bin 290 kilometre olduğunu söylüyor.

İki ülke de bu bölgenin kıta sahanlığında hak iddia ediyor. işgal rejimi, Lübnan hükümetinin lisanslama sürecine başladığı beş bloktan üçünün işgal rejimi kıta sahanlığı sınır bölgesinde yer aldığını iddia ediyor.

işgal rejimi ayrıca, 87 kilometre uzunluğundaki Lübnan'ın kara sınırında da Şeba Çiftlikleri ile diğer bazı bölgelerdeki işgalini sürdürüyor.

Lübnan ve işgal rejimi arasındaki sınır ihtilafının çözümü için 2010'dan beri ABD'li yetkililerle süreci yöneten Lübnan Meclis Başkanı Nebih Berri, geçen yıl BM himayesinde işgal rejimiyle hem kara hem deniz sınırlarını belirleme müzakereleri için "çerçeve anlaşmasına" varıldığını duyurmuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir