• DOLAR 32.427
  • EURO 35.113
  • ALTIN 2325.98
  • ...
Tarihte Bugün: 24 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

24 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

787: Güvenlik nedeniyle ertelenen İkinci İznik Konsili, İznik’te tekrar toplandı. Resim düşmanı (ikonoklazm) dönemde yapılan bu toplantıda, resimlere dönüşü sağlayan kararlar alındı. Böylece “teslis” yani “üç tanrıcılık” inancıyla Roma inancına benzemeye başlayan hıristiyanlık; resimler, heykeller ve bunların karşısında yapılan tazimler ile iyice putperestliğin etkisi altına giriyordu.

1947: Hindistan’da Müslüman mültecileri taşıyan tren, Pencap sınırında durduruldu. Sapık Hindu tarikatı olan Sihler, 1200 mülteciyi kurşuna dizdi. Dünya Hinduların o günden bu yana Müslümanlara karşı giriştikleri kıyım ve zulümlere seyirci kalmaya devam etmektedir.

1963: ABD Senatosu, İngiltere ve Sovyetler arasında nükleer denemeleri kısıtlayan bir antlaşmayı tasdik etti. ABD’nin bizzat kendisi nükleer denemeleri yapmaya devam etmiş ve aynı zamanda anlaşmayı imzalayan İngiltere ve Sovyetler Birliği de nükleer araştırmalar ve deneylerden asla vazgeçmemişlerdir.

1992: Sovyetler Birliği serbest ekonomiye geçti. Bu durum komünizmin de iflas ettiğinin ilan edilmesi anlamına geliyordu. İnsan fıtratı ile çok zıt olan komünist ilkeler doğrultusunda 70 yıl süren zulüm karşısında halklar, daha fazla dayanamamış ve isyan etmişti.

1994: Engin Civan’ı vurdurtan Mafya lideri Alaattin Çakıcı, bir basın kuruluşuna telefon ile yaptığı açıklamada: “Konuşursam, Türkiye yıkılır” dedi. O zamanlar derin devlet, mafya, güvenlik güçleri ve bürokratlar arasındaki kirli ilişkiler gündeme gelmiş ve kimileri tarafından ‘memleketi çeteler yönetiyor’ şeklinde tartışmalar başlatılmıştı. Zamanla ortaya çıkan manzara, gerçeğin çok daha vahim boyutlarda olduğunu gösteriyordu.

1996: Diyarbakır Cezaevi’nde, 800 kadar PKK’lı mahkûm isyan çıkardı. Olaylarda 8 hükümlü öldü, 9 hükümlü, 8 infaz memuru ve 29 asker yaralandı.

1998: Televizyonlarda mafya lideri Alaattin Çakıcı’nın telefon fihristi yayınlandı. Fihristte birçok siyasinin ve tanınmış kişilerin iş ve ev telefonlarının bulunduğu anlaşıldı. Devletin ve siyasilerin, çetelerle bağlantısı artık herkes tarafından bilinen bir gerçekti.

1998: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkında Diyarbakır Devlet Güvenlik Mahkemesi’nin verdiği 10 aylık hapis ve 716 milyon liralık para cezası Yargıtay tarafından onaylandı. Bu kararla Erdoğan, siyasi yasaklı hale geliyordu. Erdoğan’ın 4 ay hapis yatacağı açıklandı.

2002: Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, Fadıl Akgündüz’ün milletvekili adayı olamayacağına ilişkin YSK’ya ihbar yazısı gönderdi. Kanadoğlu, bağımsız milletvekili adaylığı için başvurunun bizzat ilgili tarafından yapılması gerektiğini, vekil aracılığıyla adaylık başvurusunda bulunulamayacağına işaret etti. Sabih Kanadoğlu, savcıdan çok bir siyasi partinin avukatı gibi davranıyor ve tarafsızlığını yitiriyordu.

2014: “Uyuşturucu ile mücadele acil eylem planı” değerlendirme toplantısı dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapıldı. Başbakan Davutoğlu toplantı sonrası yaptığı açıklamada, uyuşturucu ticareti yapanların artık teröristle aynı muameleyi göreceğini, bu mücadele için sokağa ineceklerini söyledi.

2014: Sık sık pedofili skandalları ile gündeme gelen Vatikan’da yeni bir skandal daha ortaya çıktı. Vatikan’ın Dominik Cumhuriyeti temsilcisi ve diplomat kabul edilen sapık bir başpiskopos, en az 7 çocuğa tecavüz etmekten suçlu bulunarak tutuklandı.

2014: İşgalci ABD, IŞİD’i vurma bahanesiyle Suriye’de sivilleri katletti. Suriye’deki IŞİD hedeflerine düzenlenen hava saldırılarında 5’i çocuk, 24 sivil hayatını kaybetti.

Bu haberler de ilginizi çekebilir