• DOLAR 32.388
  • EURO 35.086
  • ALTIN 2326.709
  • ...
Diyarbakır surlarında 'mancınık' bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Büyükşehir Belediyesinin, Diyarbakır Surları'nı gelecek nesillere taşımak amacıyla "Surlarda Diriliş Başlıyor" mottosuyla başlattığı restorasyon çalışmaları sürüyor.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı, Milattan Sonra 365-375 yıllarında Roma İmparatorluğu döneminde yapılan Urfakapı'nın 2 burcunda başlattığı restorasyon çalışmalarında, teras katlarda yapının üzerinde ciddi bir yük oluşturan yaklaşık 2 bin tonluk toprak dolguyu temizledi.

Diyarbakır Müze Müdürlüğü, tarafından görevlendirilen arkeologlar ve uzmanlar gözetiminde titizlikle yapılan dolgu temizlik çalışmalarında, burçların üzerindeki yağmur sularının tahliye edilmesi amacıyla özgün yağmur olukları ve çörtenler ortaya çıkarıldı. Çalışmalarda zekâ ve strateji oyunu mangalanın o dönemlerde taşa oyularak oynandığını gösteren ize de rastlandı.

Bununla beraber 21 ve 22 numaralı burçlar arasında kalan seyirdim yolları üzerinde yapılan temizlikte surların üzerinde ilk defa özgün döşeme izine rastlandı.

Yedikardeş Burcu'nun damında daha önce ortaya çıkarılan Roma dönemi taş döşemesi ile benzerlik gösteren örgü sistemi dönem analizi için önemli veriler sunacak.

Urfakapı'da acil müdahale kapsamında sürdürülen çalışmalarda, 21 ve 22 numaralı burçların tehlike arz eden bölümlerine müdahale edilebilmesi için yakın zamanda 2 aylığına araç ve yaya trafiğine kapatılması planlanıyor.

Bu 2 aylık zaman zarfında; 21 ve 22 numaralı burçların esaslı restorasyonu yapılıncaya dek can ve mal tehlikesi oluşturan kısımlarının acil müdahalesinin tamamlanması hedefleniyor. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir