• DOLAR 32.588
  • EURO 34.856
  • ALTIN 2491.829
  • ...
En sık görülen ikinci kanser türü: Prostat
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
İZMİR - Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Enstitüsünde, prostat kanserinde güncel gelişmelerin ele alındığı bir toplantı yapıldı. Toplantıya Avusturya Kaiser Franz Josef Spital Hastanesi Hematoloji-Onkoloji Bölümü Üroonkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Maria de Santis konuk olarak katıldı.

Moderatörlüğünü Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aziz Karaoğlu`nun yaptığı toplantıda "Metastatik Kastrasyon Dirençli Prostat Kanseri"ndeki gelişmeler ve tedavi yöntemleri anlatıldı.

"Prostat AB ve ABD`de en sık görülen kanserdir"
Akademisyenlerin izlediği toplantıda konuşan Profesör De Santis, "Prostat kanseri AB ve ABD`de erkeklerde en sık görülen kanserdir. Sıklıkla genel prostat büyümesine bağlı sorunlara benzeyen şikâyetlere yol açmaktadır. Zor idrar yapma, gece idrara kalkma, idrar kaçırma, idrar sonrası damlama, sık idrar yapma, idrar hacminin azalması gibi yakınmalar ile belli eder. Bazı hastalarda hiç yakınmaya yol açmadan sinsi bir şekilde de ortaya çıkabilir. Prostat kanseri tanısında ilk adım doktor muayenesi ve kanda PSA testi yapılmasıdır. Bu testlerde şüphe uyandıran bulguların varlığında prostattan biyopsi alınarak patoloji bölümünün incelemesi ile tanı konulur. Tedavisinde hastanın yaşı ve hastalığın yayılma durumuna göre cerrahi, ışın tedavisi veya ilaç tedavisi yöntemleri kullanılır. Günümüzde kanser hücrelerinde bağımsız olarak aşırı çoğalmaya neden olan moleküler düzeydeki değişiklikler hakkında çok daha fazla bilgiye sahibiz. Prostat kanseri bu sevindirici gelişmelerin yaşandığı bir kanser türü oldu. Özellikle son 3 yılda prostat kanserine karşı pek çok yeni anti-kanser ilaç geliştirilmiştir. Bu yeni ilaçlar, hastaların yaşam sürelerinde ve hayat kalitesinde belirgin düzelmeler sağlayarak yeni umutlar yeşertti. Yeni ilaçların etkin ve doğru kullanımı çok önemli" dedi.

Prostatta erken teşhis çok önemli
Prostat kanseri ile mücadelede en önemli konunun, farkındalığın artırılması ve erken teşhis olduğunu belirten Prof. Dr. Aziz Karaoğlu da, "Prostat kanserinde son yıllarda ortaya çıkan devrim niteliğindeki yenilikleri Avusturyalı meslektaşımızla birlikte irdeledik. Gerçekten prostat kanseri hastaları için bu yenilikler son derece önemli. Kanserden korkmadan bilinçli davranış modellerinin benimsetilmesi ve farkındalığın artırılması gerekmektedir. 50 yaşını geçen erkeklerin ürolojik muayene ve PSA kan tetkiki tarama programlarına girmesini öneriyorum" şeklinde konuştu.

Toplantının soru ve cevap bölümünde ilacın yan etkiler ve ilaca direnç sorunları tartışıldı.

(İlyas Yıldız - İLKHA)
 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir