• DOLAR 32.593
  • EURO 34.879
  • ALTIN 2496.075
  • ...
Düşük bütçe ile yaptıkları göçük arama robotu finale kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ağrı Gençlik Merkezi bünyesinde faaliyet yürüten DENEYAP atölyelerinde yürüttükleri Robotik Kodlama Projesi kapsamında göçük altında kalan afetzedelere arama-kurtarma, onlara hava ve su sağlamak, yer tespiti yapmak amacıyla robot üreten Ağrı 15 Temmuz Şehitleri Anadolu Lisesi öğrencisi Fatma Doğan ve Musa Çeçen, Gaziantep'te düzenlenen TEKNOFEST'te 18'inci olarak finale kaldılar.

 

Göçük arama robotu ile hem doğal afetlerde göçük altında kalan canlıyı kurtarmak, hem de ilerleyen zamanlar için geliştirecekleri robot ile askeri teknolojide kullanmayı hedefleyen yarışmacılar, yüzlerce rakibini eleyerek finale çıktılar.

Üzerine yerleştirilen kamera, gaz, nem, sıcaklık sensörü ile birlikte göçük altında kalan bir canlının kısa sürede kurtarılması ve yine robota monte edilen hortum ile afetzedenin su ihtiyacı karşılanması hedeflenmekte. Düz arazide bir kilometre menzili bulunan robot göçük altında ise yaklaşık 20 ila 40 metre arasında ilerleyebiliyor ve afetzedenin içinde bulunduğu durumu gerek sensörler ve gerekse kamera ile kurtarma ekiplerine bildiriyor.

Bu robot ile afetzedeleri kurtarmanın yanı sıra, az maliyet ile geliştirilecek robot, askeri teknolojilerde çok tahribat oluşturması ile bu alanda kullanılması hedefleniyor.

Robot hakkında İLKHA'ya konuşan danışman öğretmen Mehmet Tosun, robotun çok yönlü bir fonksiyona sahip olduğunu ve farklı alanlarda kutlanılabileceğini belirtti.

"Bu çok fonksiyonlu robotumuzu askeri teknolojide, aynı zaman göçük altı kurtarmalarında kullanalım dedik"

NASA'nın Marsa gönderdiği robottan ilham alarak böyle bir robot yapmayı hedeflediklerini söyleyen Mehmet Tosun, engebeli alanlarda verimli olabilecek bir robot tasarladıklarını ve ardından ARGE çalışmalarına başladıklarını söyledi.

Robotun fonksiyonunun da yaptıkları araştırma sonucunda belirlediklerinin altını çizen danışma öğretmen Mehmet Tosun, "Bu çok fonksiyonlu robotumuzu askeri teknolojide kullanabileceğimizi, aynı zaman da göçük altı kurtarmalarında kullanalım dedik. Çünkü ülkemizde malum geçen yıllarda oluşan depremlerde birçok canımızı kaybettik.  Yaptığımız araştırmalarda ise, göçük altında kalan insanların birçoğu eğer ki hayatını kaybetmemiş ise, göçük altında bu insanların yüzde 70’e yakınının su ve hava sıkıntısından dolayı hayatını kaybettiklerini öğrendik. Tasarladığımız bu robot, arama kurtarma ekipleri girilecek yerleri tespit etsin, arama kurtarma ekipleri o alana girmeden önce bu robotu gönderelim, herhangi bir risk var mı? Göçük tehlikesi var mı? Gaz var mı?, sıcaklık nedir, ne durumdadır? Robotumuzu herhangi bir sıkıntı olup olmadığını öğrenecek, arama kurtarma ekiplerine bilgi verecek. Robot gaz kaçağı olup olmadığını, sıcaklık, nem değerlerini bize internet ortamında yani online olarak tabletten aktaracak.  Aynı zamanda istenirse arama kurtarma ekiplerini yöneten başkanlar veya farklı arama kurtarma ekipleri de bu bilgilere erişebilecekler." ifadelerini kullandı.

"İnsanı hayatta tutabilmek amacıyla çift yönlü iletişim kuracak"

Robotun hem gece hem de gündüz görüş özeliğine sahip olduğunu söyleyen Tosun sözlerini şöyle sürdürdü:

Üzerinde kameramız var. Kamera hem gece görüşlü hem de gündüz görüşlü. Göçük altına girdiğinde karanlık ortamlarda direk olarak gece görüşü aktif olacak, orda net bir görüntü bize elde edecek robotumuz. Eğer ki karşılaştığı yerlerde herhangi bir afetzede var ise ve bu afetzede hayatta ise bu insanı hayatta tutabilmek amacıyla çift yönlü iletişim kuracak. Yani çift yönlü iletişim dediğimiz, bizim sesimiz ona onun sesi bize gelecek. Robotumuzun aynı zamanda inovatif yönü olarak da giderken arkasından bir hortum gidecek, bu hortum sayesinde su ve hava takviyesi yapacak. Bu robotumuzu açık menzillerde, sensörlerini, alıcı- vericilerini güçlendirdiğimizde 3 bin ile 5 bin metreye kadar yükseltebiliyoruz.

"Güzel bir derece alarak finale kaldık"

Yüzlerce proje arasında finale kaldıklarını belirten Tosun, "Yakın zaman da TEKNOFEST'e başvurduk. TEKNOFEST'te yüzlerce, belki binlerce projenin içerisinde kendi kategorimizde 18’inci olduk. Ve Ağrı’yı temsilen gidiyoruz. Kısıtlı bir bütçe ile öğrencilerimizin gayreti, isteği ile çok güzel bir derece alarak finale kaldık." dedi.  

Robotun 3 boyutlu tasarımını yapan Musa Çeçen ise, proje hakkında, "Projemizi Fusion 360 programında tasarladık. Projemizi değiştirdik daha güzel bir hale getirdik. Projemizi oyun kolu ile birlikte Fusion360 programında tasarladık. 3D yazıcı ile de baskısını çıkardık." ifadelerini kullandı.

Robotun kodlamasını yapan Zeynep Doğan ise bir takım olarak çalıştıklarını söyledi.

Doğan, "Göçük arama kurtarma robotumuzu ardinyo programından yazıp MQ2 gaz sensörü, DT11 nem ve sıcaklık sensörü ile buradan yazdık. İki ay içerisinde robotumuzu yapabildik. Ondan öncesinde de takım olarak çalıştık." şeklinde konuştu.

İstanbul'da 24-26 Eylül tarihleri arasında Atatürk Havalimanında düzenlenecek olan sergide öğrencilerin ürettiği robot sergilenecek. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir