• DOLAR 32.558
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2429.766
  • ...
Tarihte Bugün: 21 Eylül
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

21 Eylül’de dünyada ve Türkiye’de neler yaşandı. Tarihte bugün hangi gelişmeler oldu? Hep birlikte bakalım; 

1858: Günümüzdeki Hindistan toprakları üzerinde kurulmuş olan Babür İmparatorluğu yıkıldı. Babür İmparatorluğu veya kendi adlandırmaları ile Gürganiyye, Timur’un torunu olan ve eserlerini Çağatay Türkçesi ile yazan Babür tarafından 1526’da kurulmuştur. 1858 yılında bir isyan üzerine bölgeye müdahale eden İngilizlerce Hindistan’daki Babür İmparatorluğu’na son verilerek; Hindistan, Büyük Britanya İmparatorluğu’na bağlanılmıştır. (Babür İmparatorluğu yıkıldı)

 

1918: Birinci Dünya Savaşı’nda, İtilaf Kuvvetleri karşısında Osmanlı Ordusu’nun yenilgisi ve tüm Suriye’nin Osmanlı İmparatorluğu tarafından kaybı ile sonuçlanan Megiddo Savaşı sona erdi. (Megiddo Savaşı sona erdi)

1943: Lübnan, Fransa’dan bağımsızlığını kazandı. (Lübnan, bağımsızlığını kazandı)

1949: Çin komünist liderleri tarafından Çin Halk Cumhuriyeti ilan edildi. (Çin Halk Cumhuriyeti ilan edildi)

1960: 27 Mayıs 1960’ta darbe yaparak cunta rejimi kuran zihniyet, milletin tarihinde ve belleğinde bir utanç günü olan 27 Mayıs’ı “Milli Birlik ve Hürriyet Bayramı” olarak ilan etti. Darbeleri lanetleyen halk ise bugünü, bayram şöyle dursun zorbalığı ve cuntayı lanetleme günü olarak anmaktadır. (“Milli Birlik ve Hürriyet Bayramı”)

2012: İstanbul 10’uncu Ağır Ceza Mahkemesi, 20 Ocak 2010’da bir gazetede haber olarak yer alan “balyoz planı” iddialarına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatılan soruşturmada, kararını açıkladı. Mahkeme, 365 sanıktan 325’ine ceza verdi. Sanıklara duruşmalardaki olumsuz tutum ve davranışları sebebiyle indirim yapılmadı ve en üst sınır uygulandı. Bir numaralı sanık Çetin Doğan, Emekli Kuvvet Komutanları İbrahim Fırtına ve Özden Örnek 20’şer yıl hapis cezasına çarptırıldı. (“Balyoz planı” davası)

2019:  Mısır halkı, başkent Kahire başta olmak üzere birçok şehirde, darbeci diktatör Sisi karşıtı sloganlar atarak yürüdü ve Sisi'nin istifasını istedi. (Darbeci Sisi'ye karşı halk meydanlara çıktı)

Bu haberler de ilginizi çekebilir