• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Diyanet merkezi vaaz sistemini kaldırıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, camilerde vaazların merkezi sistem yerine mihraptan yapılmasına yönelik çalışma yürüttüklerini belirterek, ``Bütün merkezi sistemin kablolarını keseceğim`` dedi.

Bursa kent merkezi ve ilçelerinde görev yapan din görevlileriyle Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi`nde bir araya gelen Görmez, yaptığı konuşmada, din hizmetinin bir gönül hizmeti olduğunu vurguladı.

Diyanet İşleri Başkanlığının sıradan bir kurum, din görevlilerinin de sıradan bir devlet memuru olmadığını dile getiren Görmez, ``Bizim hizmetimiz milletimizle mihrap hizmeti`` diye konuştu.

Din görevlilerinin yaptıkları işin değeri konusunda yeniden düşünmek zorunda olduklarına işaret eden Görmez, ifade ederek, şunları kaydetti:

``Mesleğimize olan sevgimizi, aşkımızı, heyecanımızı gözden geçirmek zorundayız. Öyle bir iş yapıyoruz ki gönül bağıyla bağlı olmayan, işini sevmeyen bir arkadaşımızın bu işte muvaffak olması mümkün değildir. Mesleğimize aşık olmak zorundayız. Çünkü bu meslek sadece aşkla yapılır başka bir şeyle yapılmaz. Sıradan görüp, butik bir hizmete dönüştürdüğünüz an, kendinize başka bir görev arayın. Mesleğimizin taşıdığı risk başka hiçbir meslekte yoktur. Yaptığımız işin riskleri aynı zamanda bütün ahiret hayatımızı ilgilendiriyor. Başarılı olabilmemiz için daima kalbimizi, şuurumuzu diri tutmak mecburiyetimiz var. Arkamızda yüzlerce, binlerce insan namaza duruyor.

Eğer bu hizmette başarılı olmak istiyorsak ikinci gözden geçirmemiz gereken ise bilgi ve birikimimizdir. Bizim mesleğimiz kadar sürekli bilgisini yenilemesi gereken başka bir meslek bulamazsınız. Aramızda mesleğine aşık olurcasına bağlı insan sayısında problem var. Sevgisini, aşkını, heyecanını kaybeden hangi kardeşimiz varsa kendisine başka bir iş arasın.``

Görmez, din görevlilerinin kullandığı ve dile ve üslubu da dikkat etmesini isteyerek, ``Dilimiz ve üslubumuz eskidi. Genç kuşaklarla aramıza büyük mesafeler girdi. Bunun üzerinde çalışmalıyız`` dedi.

MERKEZDEN YAPILAN VAAZ

Diyanet İşleri Başkanlığı olarak son dönemde yaptıkları çalışmayla camilerde mihrabı teslim ettikleri din görevlilerine, artık kürsüyü de teslim etmek istediklerini bildiren Görmez, bu çerçevede tüm görevlilere ``hazır olun`` mesajı verdi.

``Bütün merkezi sistemin kablolarını keseceğim. Onları ortadan kaldıracağız`` diyen Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:

``Her arkadaşımız kürsüye geçip hangi konuyu işleyecekse o konuda ayetler, hadisler bilecek ve anlatacak. Buna hazır olunuz. Şu anda çeşitli yerlerde hocalarımız kurs görüyorlar. Bütün illerde görevlilerimiz kurstan geçecek ve en kısa zaman içinde her arkadaşımız her mihrap görevlimiz kürsüye çıkacak bu milleti aydınlatmaya başlayacaktır.``

Merkezi sistemle konuşmaların bir yerden başka yere teknolojik imkanlarla yayılmasına karşı olduklarını ifade eden Görmez, ``Bir yerden konuşmalar yapılıyor ve başka camilerde biz insanları, konuşanı görmeden, o metalik sese mahkum ediyoruz. Zaman zaman da cızırtılı seslerle insanları bizi dinlemeye mahkum etmeye başkanlık olarak hakkımız yok. Bunun için bugünden itibaren ben dahil hepimiz talebe olmaya hazırlanacağız. Hepimiz dersimizi çalışmaya hazır olacağız`` şeklinde konuştu.

YAZ KUR`AN KURSLARI

Yaz Kur`an kurslarına da değinen Görmez, milletin geleceği için bu kursların büyük önem taşıdığını ifade etti. Görmez, din görevlilerine kurslarla ilgili şu uyarılarda bulundu:

``Size gelen her çocuğu misafir kabul ederek, onunla dost, arkadaş olarak, manevi hayatını, kimliğini, kişiliğini sevgiyle, muhabbetle Allah sevgisiyle Resul Allah muhabbetiyle yoğurmak imkanına hepiniz sahipsiniz.

İstirham ediyorum, bize teslim edilecek bütün çocuklarımızla dost ve arkadaş olun. Onların dünyalarına girin. Zaman zaman onlarla oynayalım. Bu milletin geleceğine yatırım yapmak istiyorsanız onlara çok değer verelim.``

Bugüne kadar din görevlilerinin bu konuda oldukça başarılı çalışmalar yaptığını belirten Görmez, ``Hepinizi gönülden kutluyorum`` dedi.

Geçen sene yaklaşık 2 milyon çocuğun yaz Kur`an kurslarına devam ettiğini bildiren Görmez, Türkiye`deki çocuk sayısı dikkate aldığında bu rakamı yeterli görmediğini de kaydetti.

``İSLAMİFOBİ`` HASTALIĞI

Görmez, son dönemlerde Batı`da İslam ile korkunun yan yana getirildiğini ve ``İslamifobi`` diye bir hastalığın ortaya çıktığını söyledi.

Din görevlilerinin hizmetlerini gözden geçirirken, bunu da dikkate almaları gerektiğini ifade eden Görmez, ``Bizim yüreklere salınan bu korkuyu sevgiyle, ilimle, hikmetle ortadan kaldıran güç ve kuvvete sahip olduğumuza yönelik inancımı ifade etmek istiyorum. Dolayısıyla dünyada neler olup bitiyor, İslam nasıl bir süreçten geçiyor bunu da daima dikkate alarak üzerinde düşünerek, hizmetlerimizi ona göre gerçekleştirmek zorundayız`` diye konuştu.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir